Hlavní obsah

Norskou rallye vede po první etapě Fin Hirvonen

HAMAR

Finský jezdec Mikko Hirvonen s fordem vyhrál první etapu Norské rallye, třetího dílu mistrovství světa v automobilových soutěžích. Po úvodních osmi rychlostních zkouškách vede o 16 sekund před svým krajanem a jedničkou továrního týmu Ford Marcusem Grönholmem. Třetí je po pátečním programu úřadující světový šampion Francouz Sébastien Loeb s citroënem, jenž nasbíral celkem pět dílčích vítězství.

Článek

Hirvonen se ujal vedení hned po úvodním měřeném úseku, který na 30 kilometrů dlouhé trase vyhrál o jedenáct sekund před Grönholmem a v dalším průběhu první etapy už před sebe nikoho nepustil. Šestadvacetiletý pilot tak má nadějnou pozici k útoku na druhé vítězství ve světové rallye po loňském premiérovém úspěchu v Austrálii.

Český závodník Jan Kopecký s fabií je po prvním dnu na 22. místě se ztrátou šesti a půl minuty na Hirvonena. Po dvou erzetách mu patřila patnáctá pozice, na dalším úseku však najel do sněhové bariéry a musel zastavit, aby vyčistil chladič. Následoval pád na 27. příčku, z níž na dalších úsecích šplhal vzhůru.

Výsledky po první etapě:
1. Hirvonen (Fin./Ford) 1:24:39,0 hod., 2. Grönholm (Fin./Ford) -15,5, 3. Loeb (Fr./Citroën) -17,3, 4. P. Solberg (Nor./Subaru) -1:01,5, 5. Gardemeister (Fin./Mitsubishi) -1:20,2, 6. Galli (It./Citroën) -1:26,2, ...22. Kopecký (ČR/Škoda) -6:28,9.

Reklama

Související témata: