Hlavní obsah

Norskou rallye vyhrál Hirvonen, Kopecký bodoval

HAMAR

První ročník Norské rallye ovládli jezdci na Fordech, kteří obsadili kompletní stupně vítězů. Pro druhý triumf v soutěži mistrovství světa si v neděli dojel Fin Mikko Hirvonen, který porazil o 9,5 sekundy krajana Marcuse Grönholma. Ten vystřídal v čele šampionátu Francouze Sébastiena Loeba s Citroënem, jenž v třetím dílu sezóny nebodoval.

Článek

Třetí skončil už s velkou ztrátou 3:44 minuty domácí Henning Solberg, jenž vyhrál sourozenecký souboj s jinak úspěšnějším bratrem Petterem, bývalým mistrem světa.

Český jezdec Jan Kopecký s Fabií se v závěru rallye posunul na osmé místo a stejně jako v úvodu sezóny v Monte Carlu získal bod. Za Hirvonenem zaostal o téměř dvanáct minut.

Po sobotním zdržení na zablokované trati dostal Kopecký od jury náhradní čas a ve všech dalších rychlostních zkouškách dne dojel v první desítce. V neděli zvolil jízdu na jistotu a po problémech některých soupeřů se posunul na bodovanou pozici.

"Osmé místo je pro nás nečekaným úspěchem, startovalo zde několik kvalitních severských pilotů," prohlásil spolujezdec Filip Schovánek.

Loebovi bylo pět vyhraných erzet takřka k ničemu

"Byla to výjimečná rallye - kvůli náročným povětrnostním podmínkám s velkým množstvím napadaného sněhu, extrémní délce některých rychlostních testů, ale také naprosto minimálnímu množství servisních přestávek," doplnil Jan Kopecký v tiskové zprávě týmu.

Hirvonen vyhrál na tratích v okolí Hamaru stylem start-cíl a navázal na loňský triumf v Austrálii. "Tohle vítězství ale řadím výš, Austrálie byla přece jenom poněkud snadná. Doufám, že Norská rallye zůstane v programu mistrovství světa, když se mi tady tak dařilo," prohlásil s úsměvem finský vítěz.

Trojnásobný mistr světa Loeb se sice dlouho držel v závěsu za oběma Fordy pilotovanými finskými jezdci, ale v sobotu na několik minut zapadl ve sněhu a ztrátu už nedohnal, přestože v neděli vyhrál dvě ze čtyř rychlostních zkoušek.

Celkem nasbíral osm dílčích prvenství, ale stačilo to jen na čtrnácté místo. "Po těch sobotních chybách jsme mohli jet už jenom o jeden bod do Poháru konstruktérů. Sice se to povedlo, ale pro Citroën to nebyl dobrý víkend," řekl Loeb.

Mistrovství světa bude pokračovat 9. až 11. března Mexickou rallye.

Výsledky:
1. Hirvonen (Fin./Ford) 3:28:17,0 hod., 2. Grönholm (Fin./Ford) -9,5, 3. H. Solberg (Nor./Ford) -3:44,6, 4. P. Solberg (Nor./Subaru) -4:01,1, 5. Latvala (Fin./Ford) -5:30,7, 6. Galli (It./Citroën) -7:05,2, 7. Carlsson (Švéd./Citroën) -9:23,7, 8. Kopecký (ČR/Škoda) -11:49,9, 9. Dalsjo (Nor./Subaru) -13:31,8, 10. Mikkelsen (Nor./Ford) -14:28,7.
Průběžné pořadí MS (po 3 z 16 závodů):
1. Grönholm 24 bodů, 2. Hirvonen 20, 3. Loeb (Fr./Citroën) 18, 4. H. Solberg 11, 5. P. Solberg 8, 6. Sordo (Šp./Citroën) 8, ...13. Kopecký 2.
Pohár konstruktérů:
1. Ford 44, 2. Citroën 28, 3. Stobart Ford 16, 4. Subaru 15, 5. Kronos Citroën 14.

Reklama

Související témata: