Hlavní obsah

Mistr světa Loeb opět vyhrál Mexickou rallye

Trojnásobný mistr světa v automobilových soutěžích Sébastien Loeb s citroënem obhájil prvenství v Mexické rallye. Po dvaceti rychlostních zkouškách na šotolině v okolí Leónu vybojoval druhé vítězství v sezóně a třicáté v kariéře.

Článek

Druhé místo obsadil se ztrátou necelé minuty finský pilot Fordu Marcus Grönholm, který tím uhájil před Leobem průběžné vedení v celkové klasifikaci po čtyřech závodech.

Třetí v Mexiku dojel jeho týmový kolega a krajan Mikko Hirvonen, který v poslední etapě pro sebe rozhodl těsný duel s Danielem Sordem, španělským pilotem Citroënu. Český jezdec Štěpán Vojtěch skončil šestnáctý se ztrátou 37 minut na Loeba. Mezi produkčními vozy patří jeho mitsubishi šesté místo, čímž o jednu pozici vylepšil svůj loňský výsledek. V absolutní kvalifikaci poskočil oproti minulému ročníku dokonce o tři příčky.

"Dopadlo to podle těch optimističtějších očekávání, i když jsem trošku přece jen doufal v páté místo před závodem. Ale i tohle je super. Na druhou stranu ale auto nefungovalo úplně tak, abychom se svezli, jak bychom chtěli. Takže jsme nenasbírali zase tolik zkušeností, jak jsme si přáli," řekl Vojtěch, který především v sobotu řešil problémy s vynechávajícím přívodem paliva.

Solberg musel odstoupit

Loeb směřoval k vítězství od pátečního odstoupení norského exmistra světa Pettera Solberga, který na první pozici prorazil olejový chladič na svém subaru. Během soboty francouzský obhájce vedení zvýraznil a v posledních čtyřech testech mu stačilo soupeře kontrolovat.

K šesti dílčím triumfům v rychlostních zkouškách už Loeb dnes žádný nepřidal, ve třetí etapě se o ně střídavě podělili oba jezdci Fordu. Hirvonen hned v úvodu posledního dne naposledy otočil souboj o bronz ve svůj prospěch a ve zbytku soutěže už Loebova týmového kolegu Sorda před sebe nepustil.

"Tohle vítězství mě těší dvojnásob. Po mých chybách v Norsku je pro mě hrozně důležité," uvedl Loeb, jenž v předchozí soutěži v záplavách sněhu na body nedosáhl. "Byl bych ale ještě radši, kdybychom byli jako vloni v čele šampionátu. To je teď naše další meta," dodal čtyřiatřicetiletý šampión.

Grönholm se už v sobotu nechal slyšet, že se v závěrečné etapě nebude za Loebem honit, protože si jako prioritu vytkl udržení průběžného vedení. V něm má stále ještě čtyřbodový náskok. "Pro mě to byl dobrý test na Portugalsko. Druhé místo je s ohledem na šampionát v pořádku," řekl Grönholm. Spolu s Hirvonenem jsou v MS jedinými jezdci, kteří bodovali zatím v každém dílu.

Konečné výsledky:
1. Loeb (Fr./Citroën) 3:48,13,3, 2. Grönholm (Fin./Ford) -55,8, 3. Hirvonen (Fin./Ford) -1:27,7, 4. Sordó (Šp./Citroën) -1:43,7, 5. Atkinson (Austr./Subaru) -2:24,2, 6. Stohl (Rak./Citroën) -3:45,5, 7. Latvala (Fin./Ford.) -4:10,8, 8. Wilson (Brit./Ford) -12:22,6, 9. H. Solberg (Nor./Ford) -14:15,7, 10. Higgins (Brit./Mitsubishi) -20:31,2, ...16. Vojtěch (ČR/Mitsubishi) -37:30,0.
Průběžné pořadí MS (po 4 ze 16 závodů):
1. Grönholm 32 b., 2. Loeb 28, 3. Hirvonen 26, 4. Sordó 13, 5. H. Solberg 11, 6. Atkinson 10, ...13. Kopecký (ČR/Škoda) 2.
Pohár konstruktérů:
1. Ford 58, 2. Citroën 43, 3. Subaru a Stobart-Ford 19, 5. OMV-Kronos-Citroën 17.

Reklama

Související témata: