Hlavní obsah

Portugalskou rallye vede těsně Loeb, Kopecký etapu nedokončil

FARO

Světový šampión Sébastien Loeb si v pátek na Portugalské rallye připsal těsné etapové prvenství ve vyrovnaném souboji s lídrem mistrovství světa Marcusem Grönholmem. Do druhé etapy se francouzský pilot citroënu vydá jen s třísekundovým náskokem před finskou jedničkou továrního týmu Ford. Seveřan přitom vedl pořadí ještě po šesté rychlostní zkoušce, ale náporu šampióna nakonec neodolal a po závěrečném testu mu musel přepustit vedení.

Článek

Grönholm coby vítěz čtvrteční divácké erzety dnes přidal další dva dílčí triumfy, Loeb vyhrál tři z šesti měřených úseků včetně posledních dvou. "Je to těsné a rozhodně to ještě zdaleka neskončilo," uvedl Loeb s tím, že stejně vyrovnaný duel očekává v sobotu i v neděli.

Soupeřům se už oba favorité vzdálili, třetí místo patří dalšímu finskému jezdci startujícímu s fordem Mikko Hirvonenovi a jeho manko už činí 25 sekund na lídra.

Češi měli smůlu 

První etapu nedokončil Jan Kopecký, který měl velké problémy hned v úvodním dnešním úseku, do jehož cíle dojel s téměř čtyřminutovou ztrátu na nejrychlejšího Hirvonena. Kopecký nejprve trefil levým zadním kolem velký kámen ukrytý za pravotočivou zatáčkou, příčinou časového manka a následného odstoupení však byl brzdič levého zadního kola, ze kterého se podle tiskové zprávy týmu uvolnila vinou vadného materiálu záslepka technologického otvoru a veškerá brzdová kapalina vytekla z brzdové soustavy.

"Úplně jsme přišli o brzdy, museli jet velmi pomalu, na trati je mnoho velkých vytahaných kamenů od vozů startujících před námi," citoval Kopeckého internetový server ewrc.cz. Český pilot se poté s poškozenou fabií vydal na start další erzety, ale tu již nedokončil. Podle tiskové zprávy týmu se mechanikům podařilo připravit vůz v servisní zóně na start sobotní etapy, do níž Kopecký vyrazí s penalizací.

O mnoho lépe se v Portugalsku nevedlo ani Martinu Prokopovi bojujícímu o body do seriálu JRC. Do páté rychlostní zkoušky se pohyboval na hranici druhé a třetí desítky pořadí a v klasifikaci své kategorie byl druhý, než skončil se svým citroënem mimo trať a z výsledkové listiny vypadl.

V sobotu je na programu dalších šest testů, v neděli rallye vyvrcholí pěti erzetami.

Portugalská rallye - po čtyřech rychlostních zkouškách
1. Loeb (Fr./Citroën) 1:25:39,0, 2. Grönholm (Fin./Ford) -3,1, 3. Hirvonen (Fin./Ford) -25,3, 4. P. Solberg (Nor./Subaru) -32,8, 5. Sordó (Šp./Citroën) -1:10,9, 6. Latvala (Fin./Ford) -1:42,2., 7. Stohl (Rak./Citroën) -2:01,0, 8. Atkinson (Aus./Subaru) -2:12,2, ...

Reklama

Související témata: