Hlavní obsah

Loeb ve druhé etapě Portugalské rallye ani jednou neprohrál

FARO

Všech šest sobotních rychlostních zkoušek ve druhé etapě Portugalské rallye skončilo vítězstvím mistra světa Sébastiena Loeba a francouzský pilot míří za třetím triumfem v sezóně. Před pěti nedělními testy má Loeb před lídrem mistrovství světa Marcusem Grönholmem náskok už 40 sekund.

Článek

Loeb s citroënem vyhrál už osm erzet za sebou. "Nemohl jsem dnes odpočívat a taky jsem hodně riskoval, abych Marcuse udržel za sebou," řekl Loeb. "Ale všechno mi vyšlo. Oproti předchozím soutěžím se nám podařilo zvolit správné pneumatiky, auto funguje bez problémů, takže můžu jet úplně naplno," dodal trojnásobný mistr světa.

Grönholm, který přišel o vedení v poslední páteční zkoušce, se za Loebem dlouho držel v těsném závěsu a jeho manko narůstalo jen pomalu. V předposledním testu se však ocitl na okamžik mimo trať a společně s poslední zkouškou mu přibylo bez dvou desetin 25 sekund ztráty na Loeba.

"Nevyplatilo se mi spekulování s pneumatikami," přiznal finský jezdec Fordu. "Nevím, co bych měl ještě udělat, abych byl rychlejší. Jede se v Loebově režii. Začíná opatrněji a podle potřeby vyhrává," uvedl už v průběhu dne. Grönholmův týmový kolega a krajan Mikko Hirvonen už na třetím místě ztrácí na lídra bezmála dvě minuty.

Kopecký se vrátil do závodu

Do závodu se s penalizací za nedokončené páteční testy vrátil Jan Kopecký, který podle časů suverénně patří do elitní patnáctky. Dnes nebyl hůř než čtrnáctý, třikrát se vešel do desítky a maximem byl osmý čas v celkově desáté erzetě. Po pátečních problémech s poškozenými brzdami se český jezdec musel propracovávat z konce páté desítky pořadí a nyní je už šestadvacátý.

V soutěži nepokračuje Martin Prokop, pro kterého rallye skončila už v pátek těžkou havárií. Český pilot byl dokonce v nemocnici, kde ale lékaři nezjistili žádná zranění. "Zkracovali jsme rychlou zatáčku, ale auto se posadilo až na lyžinu a ta ho nadzvedla. Narazilo na skálu, která ho katapultovala do vzduchu. Po pěti přemetech zůstal citroën stát pod úrovní trati," popsal nehodu na svých internetových stránkách Prokop, který v té době figuroval na druhém místě juniorského šampionátu.

Výsledky po 2. etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën) 3:00:25,5, 2. Grönholm (Fin./Ford) -40,5, 3. Hirvonen (Fin./Ford) -1:57,3, 4. P. Solberg (Nor./Subaru) -2:10,3, 5. Sordó (Šp./Citroën) -3:59,4, 6. Latvala (Fin./Ford) -4:50,2, ...26. Kopecký (ČR/Škoda) -38:13,0.

Reklama

Související témata: