Hlavní obsah

Loeb si dojel v Portugalské rallye pro třetí triumf v sezóně

FARO

Úřadující mistr světa Francouz Sébastien Loeb s citroënem se stal vítězem Portugalské rallye. V pátém podniku sezóny v neděli vybojoval třetí letošní triumf a v čele šampionátu vystřídal Fina Marcuse Grönholma. Ten sice dojel na druhém místě se ztrátou 37 sekund, ale několik hodin po skončení soutěže dostal stejně jako dalších pět pilotů s fordem pětiminutovou penalizaci. Podle agentury AFP jejich vozy nevyhovovaly pravidlům.

Článek

Grönholm tak klesl na čtvrtou pozici a v seriálu ztrácí na Loeba bod. O třetí místo v Portugalsku přišel Grönholmův týmový kolega a krajan Mikko Hirvonen, kterého penalizace odsunula na pátou příčku. Ford přesto nadále vévodí hodnocení značek. Na stupně vítězů se posunuli Nor Petter Solberg se subaru a Španěl Daniel Sordó s citroënem. Loebův náskok tak nakonec činil více než tři minuty.

"Byla to skvělá rallye, pro mistrovství světa je důležité být konkurenceschopný na šotolině," řekl Francouz novinářům. Rozhodující náskok si vypracoval v sobotu, kdy vyhrál všech šest rychlostních zkoušek, zatímco Grönholm se trápil se špatnými pneumatikami. "Dvakrát jsme zvolili správné obutí," pochvaloval si Loeb.

Boj s Marcusem bude tvrdý

Těší se na další podobné závody. "Vyhráli jsme dvakrát za sebou, takže pro další rallye a celý šampionát to vypadá opravdu dobře. Boj s Marcusem bude tvrdý, ale velmi zajímavý," dodal.

Jan Kopecký skončil s fabií na 22. pozici a zaznamenal nejhorší výsledek v sezoně. Český jezdec, který byl při předchozích třech letošních startech vždy v první desítce, kvůli potížím s brzdami nedokončil první etapu a nabral velkou ztrátu. V dalším průběhu zajížděl většinou časy kolem desátého místa a posouval se vpřed.

Alespoň s tím byl spokojený. "Pochopitelně mě mrzelo, že pro nás Portugalská rallye v podstatě skončila dříve, než opravdu začala. Neměli jsme šanci na dobré celkové umístění, ale snažili jsme se o kvalitní časy v jednotlivých rychlostních zkouškách, a to se nám dařilo," uvedl Kopecký v tiskové zprávě týmu. "Soustředili jsme se na sbírání zkušeností s pro nás neznámou soutěží i krajinou. Poznatky získané v Portugalsku se budeme snažit využít na dalších šotolinových soutěžích," doplnil spolujezdec Filip Schovánek.

Prokop havaroval

Pro Martina Prokopa bojujícího s citroënem v juniorském šampionátu skončila rallye těžkou páteční havárií.

Soutěž, která se vrátila do světového šampionátu po šesti letech, zahájil nejlépe Grönholm, ale od soboty se jelo zcela v Loebově režii. Suverén posledních tří sezón ve druhé etapě vyhrál všechny měřené úseky a vypracoval si náskok 40 sekund na Grönholma. V úvodu závěrečného dne Francouz zvýšil své vedení až na 48 sekund, ale pak zvolnil a dojel si bezpečně pro jednatřicáté vítězství v kariéře.

Třiatřicetiletý jezdec byl nejrychlejší v jedenácti rychlostních zkouškách z celkových osmnácti. Svůj úspěch korunoval vítězstvím v závěrečné divácké supererzetě na fotbalovém stadionu ve Faru, kde se závodníci představili již v úvodu soutěže.

Šampionát bude po měsíční pauze pokračovat od 4. do 6. května Argentinskou rallye.

Výsledky:
1. Loeb (Fr./Citroën) 3:53:33,1, 2. P. Solberg (Nor./Subaru) -3:13,9, 3. Sordó (Šp./Citroën) -5:05,3, 4. Grönholm (Fin./Ford) -5:37,1, 5. Hirvonen (Fin./Ford) -7:08,1, 6. Carlsson (Švéd./Citroën) -8:13,2, 7. Galli (It./Citroën) -9:39,6, 8. Latvala (Fin./Ford) -10:44,9, 9. Stohl (Rak./Citroën) 12:46,0, 10. Mikkelsen (Nor./Ford) -13:51,6...22. Kopecký (ČR/Škoda) -40:00,2.
Pořadí MS (po 5 z 16 soutěží):
1. Loeb 38, 2. Grönholm 37, 3. Hirvonen 31, 4. Sordó 19, 5. P. Solberg 16, 6. H. Solberg 11, ...13. Kopecký 2.
Pohár konstruktérů:
1. Ford 67, 2. Citroën 59, 3. Subaru 27, 4. Stobart-Ford a OMV-Kronos-Citroën po 21.

Reklama

Související témata: