Hlavní obsah

Vojtěch nechce v Argentině podruhé postavit auto na 'čumák'

PRAHA

Navázat na solidní šesté místo v kategorii produkčních vozů z Mexika bude chtít za dva týdny při Argentinské rallye posádka Štěpán Vojtěch - Michal Ernst. Jezdci OMV BIXXOL Rallye Teamu budou jedinými českými zástupci na startu šestého podniku mistrovství světa, který zahájí supererzeta na stadiónu River Plate v Buenos Aires.

Článek

„Tohle je od pořadatelů zajímavý krok. Buenos Aires leží od centra rallye v Cordóbě sedm set kilometrů, takže všechny účastníky čeká v rámci soutěže letecký přesun. Je to nicméně trochu úsměvné, asi jako bychom při Bohemia rallye jeli supererzetu v německém Trieru,“ vysvětloval Vojtěch při čtvrtečním setkání s novináři.

Přesun rallye k fanouškům v hlavním městě ale chápe. „V Argentině jsou diváci úžasní, jezdec v kombinéze je pro ně modla. Otevřené erzety lemují obrovské davy, fanoušci kempují na okolních stráních, grilují u stanů maso a užívají si soutěž se vším všudy,“ líčil zkušenosti, které získal při své loňské účasti.

Na argentinskou šotolinu se v kategorii PWRC vydá opět za volantem vozu Mitsubishi Lancer EVO IX a po úspěšném představení v Mexiku by chtěl přivézt body i z jižní Ameriky. „Spokojeni bychom byli s jakoukoli bodovanou pozicí. Argentina je ale dost adrenalinová loterie, jede se v rychlém tempu a tratě jsou pěkně rozbité,“ zavzpomínal na svou loňskou premiéru, při níž musel odstoupit ve druhé etapě kvůli problémům s převodovkou.

Co hodlá česká posádka udělat letos jinak? „Ubrat na jednom skoku, kde jsme loni postavili auto na čumák před 70 tisíci diváky,“ reagoval pohotově Vojtěch. Pozornost budou také věnovat brodům. „Na ty si člověk musí dát pozor, spolujezdec nesmí zapnout stěrače, až když je auto ve vodě. Chce to zkušenosti, auto se může ve vodě lehko zastavit,“ doplnil navigátor Michal Ernst.

Favorizují Loeba, těší se na Pastranu 

Za favority ve své kategorii Češi považují Fina Kristiana Sohlberga se subaru a domácího Gabriela Pozza, který pilotuje stejný vůz jako Vojtěch. V absolutním pořadí očekávají další duel mezi Francouzem Sébastienem Loebem s citroënem a Markusem Grönholmem z Finska, který hájí barvy Fordu. „Vsadil bych na Loeba, jede hodně stabilně,“ prozradil Vojtěch svůj tip na vítěze.

„My se hodně těšíme na další souboj s Travisem Pastranou, už v Mexiku jsme se hecovali“ připomněl liberecký pilot třiadvacetiletou legendu freestyle motokrosu, která dokazuje své umění i za volantem rallyového speciálu. V březnu americký jezdec skončil před českou posádkou. „Vrátíme mu to. Přece nás nebude předjíždět nějaký motorkář,“ dodal se smíchem.

Pro Vojtěcha, který měl donedávna podobně jako většina českých jezdců zkušenosti především s asfaltovými soutěžemi, je každopádně účast v Argentinské rallye vítanou školou. „Pro účast v podnicích světového šampionátu je umění jízdy na šotolině klíčové. My občas ještě míváme problémy, někdy to rozparádíme a ostatní z nás mají strach. Mám to ale rád, zvlášť s vozem PWRC je to zábavné, jede se pořád ve smyku,“ uzavřel. Do dějiště soutěže Češi odlétají příští čtvrtek.

Reklama

Související témata: