Hlavní obsah

Na Sardinii v čele Loeb, Kopeckého zradila převodovka

OLBIA

Sébastien Loeb vyhrál přes pomalejší úvod první etapu Italské rallye a před svým největším soupeřem Marcusem Grönholmem si vypracoval už dvaadvacetisekundový náskok. Francouzský pilot citroënu ve třech úvodních zkouškách jako první jezdec na trati čistil soupeřům silnici a byl s minimální ztrátou průběžně až pátý, v druhé polovině první etapy na stejných, ale už na "zametených" tratích zaútočil a především jasně nejlepšími časy v závěrečných dvou testech se po poslední dnešní zkoušce ujal vedení.

Článek

Třetí je na Sardinii zatím Grönholmův finský týmový kolega a krajan Mikko Hirvonen s fordem. Problematickou první etapu má za sebou Jan Kopecký, který nejprve v prvním testu nezvolil ideální pneumatiky, s příliš tvrdou směsí se dostával příliš často do smyku a v jednu chvíli mu po jezdecké chybě zhasl motor. Brzy pak začal mít velké problémy s převodovkou, která ve třetí zkoušce vypověděla službu docela. Do sobotního pokračování Kopecký ale nastoupí, byť figuruje až na konci čtvrté desítky pořadí s propastnou ztrátou přes 23 minut.

"Hořkým paradoxem je skutečnost, že ve třetí erzetě zastavili přibližně sto metrů od místa, kde loni odstoupili rovněž v páteční etapě pro poruchu snímače otáček motoru," uvedl v tiskové zprávě vedoucí Czech Rallye Teamu Josef Kopecký. "Jsme velmi zklamaní, neboť jsme do přípravy na soutěž zařadili i náročné dvoudenní testování. Vzhlížím k další etapě s obavami. Až v přímé konfrontaci na trati jsme zjistili, o jaký skok dopředu se opět posunuli naši soupeři po technické i jezdecké stránce od poslední soutěže," dodal.

Martin Prokop s Citroënem C2 je po úvodním dnu jednadvacátý a třetí v kategorii JwRC.

Do poloviny úvodní etapy figuroval v čele další Fin na fordu Jari-Matti Latvala, který byl nejrychlejší hned v první erzetě. Vedení ztratil až ve čtvrtém testu a na pátém už s poškozeným podvozkem zastavil. Grönholma, který po čtvrté zkoušce převzal vedení, v závěru připravily o kontakt s Loebem poškozené tlumiče. "Já na tomhle ostrově nemám prostě štěstí. Člověk je ve vedení, ale pak se proti němu postaví technika," stěžoval si Grönholm, který v předchozích dvou letech doplatil v Italské rallye na defekt a havárii.

Nespokojený lídr 

Úplně spokojený nebyl ani Loeb. "Byl jsem dnes potrestán za to, že vedu mistrovství. Jet jako první a čistit ostatním cestu je zvlášť tady složité. Až ve druhém kole jsem mohl pořádně zaútočit," řekl třiatřicetiletý obhájce prvenství a úřadující světový šampión.

Na Sardinii je o víkendu na programu ještě 12 rychlostních zkoušek, každý den po šesti.

Výsledky - po 1. etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën) 1:42:10,0, 2. Grönholm (Fin./Ford) -22,4, 3. Hirvonen (Fin./Ford) -29,1, 4. H. Solberg (Nor./Ford) -32,9, 5. Sordó (Šp./Citroën) -1:18,3, 6. P. Solberg (Nor./Subaru) -1:21,0, ...19. Prokop (Citroën) -7:24,6, 34. Kopecký (ČR/Škoda) -23:19,8.

Reklama

Související témata: