Hlavní obsah

Grönholm: Je hezké vidět, že Loeb nejezdí pořád jako stroj

PRAHA/OLBIA

Doslova do klína spadlo vítězství v Italské rallye Marcusi Grönholmovi. Finskému pilotovi týmu Ford přihrála druhý triumf v letošní sezóně do náruče jezdecká chyba Sébastiena Loeba, který při výletu mimo trať poškodil kolo svého citroënu a musel odstoupit. Grönholm se díky zisku deseti bodů posunul opět do čela průběžného pořadí světového šampionátu.

Článek

Grönholm vedl mistrovství naposledy v polovině února, kdy mu pomohlo Loebovo zaváhání v Norské rallye. Francouzský pilot ale poté vyhrál tři soutěže za sebou a opět se ujal vlády nad šampionátem. Na Sardinii pak Loeb mířil za pátým vítězstvím v sezóně a po druhé etapě měl na druhého Grönholma už 36sekundový náskok. Jenže hned v úvodní erzetě posledního dílu soutěže se naplnila pravda o vrtkavosti štěstěny a trojnásobný mistr světa musel po svém zaváhání z rallye odstoupit.

„Je hezké vidět, že Sébastien nejezdí pořád jako stroj,“ smál se po skončení soutěže Grönholm. Neskrýval ale, že mu vítězství spadlo do klína. „Vybrali jsme si svou dávku štěstí. Návrat na nejvyšší stupínek je úžasný a tým si jej plně zaslouží, všichni ze sebe vydali maximum. Po problémech během první a druhé etapy to ale rozhodně nebylo jednoduché vítězství,“ dodal devětatřicetiletý Fin.

GRÖNHOLM vs. LOEB v letošní sezóně (pořadí/body)
MONSWENORMEXPORARGITA
Grönholm3./61./102./82./84./52./81./10
Loeb1./102./814./01./101./101./10-/0

Grönholm na sardinské šotolině vedl pořadí během první etapy, ale technické problémy jej odsunuly na druhé místo. Po Loebově odstoupení se znovu ocitl v pozici vedoucího jezdce a bez problémů si pohlídal své 27. vítězství v kariéře, kterým se v historických statistikách odpoutal od Španěla Carlose Sainze a osamostatnil se na druhé příčce. Rekordman Loeb má zatím na kontě 32 triumfů z MS.

V týmu Ford vládla po Italské rallye maximální spokojenost, druhý pilot Mikko Hirvonen totiž dojel druhý a britská stáj tak potvrdila své vedení v Poháru konstruktérů. Na tovární tým Citroën má Ford náskok 21 bodů. „Sezóna ještě není ani v polovině. Je ale dobré hájit vedoucí pozici a nebýt ten vzadu,“ okomentoval tabulky mistrovství Grönholm.

Průběžné pořadí MS (po 7 z 18 soutěží)
1. Grönholm (Fin./Ford) 55, 2. Loeb (Fr./Citroën) 48, 3. Hirvonen (Fin./Ford) 44, 4. Sordo (Šp./Citroën) 28, 5. P. Solberg (Nor./Subaru) 20, 6. H. Solberg (Nor./Ford) 20, ...13. Kopecký (ČR/Škoda) 2.
Pohár konstruktérů:
1. Ford 99, 2. Citroën 78, 3. Stobart-Ford 37, 4. Subaru 34, 5. Kronos-Citröen 25.

Reklama

Související témata: