Hlavní obsah

Sezóna rallyeového MS dospěje v Řecku do poloviny

ATÉNY

Mistrovství světa v automobilových soutěžích dospěje o víkendu do své poloviny. Populární řecká Akropolis rallye je osmým dílem seriálu a posádky čeká po jejím absolvování dvouměsíční přestávka, nejdelší pauza v sezóně. V roli lídra průběžného pořadí se ve čtvrtek večer na start divácké erzety postaví Marcus Grönholm s fordem. Fin po zaváhání úřadujícího šampióna Sébastiana Loeba v předešlé Italské rallye předstihl francouzského soupeře o sedm bodů.

Článek

"Další dvě soutěže mi dávají příležitost, abych náskok zvýraznil. Na Akropolis se Fordu tradičně daří a první soutěží po letní přestávce bude moje domácí Finská rallye. Toho bych měl opravdu využít," uvedl Grönholm v oficiální tiskové zprávě týmu před starty na oblíbené šotolině.

Loeb si prý uvědomuje, že havárie na Sardinii jej může přijít draho, rozhodně se ale nevzdává. "Stále máme šanci v mistrovství světa uspět, i když to teď bude obtížnější. Po Akropolis rallye bude sezóna v poločase a bude na nás, abychom trend obrátili," řekl tovární jezdec citroënu, který MS kraluje nepřetržitě od roku 2004.

Dvě české posádky

Na rozbitých řeckých tratích se tak dá čekat stejně jako ve všech rallye posledních dvou let zejména souboj Grönholm - Loeb. Před rokem na Akropolis rallye triumfoval finský jezdec, který porazil šampióna o více než dvě minuty, Loeb byl v Řecku nejlepší v roce 2005. "Před rokem to tady bylo opravdu tvrdé. Závodilo se trochu více severněji než letos a auta dostala hodně zabrat. Bylo to ale velmi zajímavé. Teď nás čeká sto kilometrů nových erzet a věřím, že je dobře zvládnu," přál si třiatřicetiletý Loeb.

Na startu 54. ročníku rallye budou i dvě české posádky. Za volantem fabie WRC se představí Jan Kopecký a s produkčním mitsubishi pojede Martin Prokop. V průběhu čtvrtka až neděle čeká jezdce 21 rychlostních zkoušek o celkové délce 334,44 km. Úvodní divácká supererzeta se tentokrát neuskuteční na olympijském stadionu v Aténách, ale v jezdeckém centru Markopulo. Nejdelší měřený úsek Agil Theodori měří téměř 50 km a piloti jej v sobotu absolvují hned dvakrát.

Průběžné pořadí MS (po 7 ze 16 závodů)
1. Grönholm (Fin./Ford) 55 bodů, 2. Loeb (Fr./Citroën) 48, 3. Hirvonen (Fin./Ford) 44, 4. Sordó (Šp./Citroën) 28, 5. P. Solberg (Nor./Subaru) 20, 6. H. Solberg (Nor./Ford) 20, ...13. Kopecký (ČR/Škoda) 2.
Pohár konstruktérů
1. Ford 99, 2. Citroën 78, 3. Stobart-Ford 37, 4. Subaru 34, 5. Kronos-Citröen 25.

Reklama

Související témata: