Hlavní obsah

Kopecký odrazil atak soupeřů a zajel nejlépe v sezóně

Nejlepšího bodového zisku v sezóně dosáhla při víkendové Akropolis rallye česká posádka Jan Kopecký - Filip Schovánek. Po osmých místech v Monte Carlu a Norsku si jezdci Czech Rally Teamu dojeli na řecké šotolině pro solidní sedmou příčku, na níž se dokázali posunout až ze čtvrté desítky, která jim patřila po úvodní divácké supererzetě na dostihovém závodišti Markopulo v Aténách.

Článek

Už během pátečního pokračování osmého podniku mistrovství světa se ale Kopecký posunul na desátou příčku a během soboty se prokousal až na sedmé místo, které v závěrečné etapě udržel. „Podařilo se mi hned v úvodu nedělní etapy odrazit atak soupeřů za mnou. To již bylo jasné, že o vynikající sedmou pozici nás může připravit buď velká smůla nebo fatální chyba,“ uvedl spokojený Kopecký v tiskové zprávě svého týmu.

Pětadvacetiletý rodák z Opočna se pod Akropolí představil podruhé v kariéře, při loňské premiéře ale kvůli závadě na kole cíl neviděl. Letos se proto snažil jet s větší opatrností. „Po loňských zkušenostech jsme věděli, že soutěž je skutečně extrémně náročná. Stále jsem měl na paměti, že nerozhoduje jenom absolutní rychlost, ale i ohleduplnost jezdce k automobilu a pneumatikám. Podmínky zde panují tak drsné, že prakticky na každém metru rychlostní zkoušky lze zásadně poškodit pneumatiky nebo vůz,“ přiblížil Kopecký podmínky na trati.

Pro navigátora Schovánka má výsledek z Řecka osobní charakter. „V roce 1981 v Řecku vybojovala česká posádka Václav Blahna-Pavel Schovánek s vozem Škoda 130 RS osmou pozici v absolutním hodnocení. Nám se tedy podařilo vylepšit tento historický výsledek a stejně jako můj otec i já jsem navigoval v soutěžním automobilu značky Škoda. Nepochybuji o tom, že z našeho úspěchu má můj otec obrovskou radost,“ doplnil osmadvacetiletý kopilot.

Česká posádka má po polovině letošního ročníku MS na kontě celkem čtyři body a v průběžném pořadí seriálu figuruje na třináctém místě. Vedení v šampionátu potvrdil o víkendu třetím triumfem v sezóně Fin Marcus Grïnholm s fordem, obhájce mistrovského titulu Francouz Sébastien Loeb z týmu Citroën ztrácí na druhém místě devět bodů. Seriál se přehoupne do druhé poloviny při Finské rallye, která je na programu po pauze na začátku srpna.

Reklama

Související témata: