Hlavní obsah

Bohemia rallye ozvláštní městská erzeta i 40 km dlouhý test

PRAHA

Osvědčený model z loňského roku, ale i několik novinek připravili pořadatelé blížící se Rallye Bohemia pro závodníky i fanoušky motoristického sportu. Čtvrtý díl domácího mezinárodního mistrovství v automobilových soutěžích bude zahájen v pátek 15. června diváckou supererzetou na autodromu v Sosnové.

Foto: eWRC.cz/Petr Sagner

Václav Pech bude na Rallye Bohemia obhajovat loňské vítězství.

Článek

Druhý den se bude startovat v Mladé Boleslavi, odkud se posádky přesunou na Liberecko a Železnobrodsko, a nedělní cíl bude opět ve městě automobilů. Novinkou však bude městská rychlostní zkouška přímo v Mladé Boleslavi a zařazení čtyřicetikilometrové erzety do programu závěrečné etapy.

Úsek dlouhý 40,13 km přitom pojedou v neděli posádky dvakrát a opakovaný průjezd "královskou" erzetou 39. ročník rallye uzavře. "Něco podobného u nás ještě nikdy nebylo. Dříve bylo často o vítězi rozhodnuto ještě před poslední erzetou, to se nyní nestane. Rozdíl dvaceti vteřin nebude nic znamenat a je možné, že její výsledek hodně zamíchá pořadím," řekl úřadující český šampión Václav Pech na čtvrteční tiskové konferenci v Praze.

Lídr letošního seriálu bude na Bohemii obhajovat prvenství z loňského roku. Je si však vědom, že jej nečeká lehká úloha. "Samozřejmě, že bychom chtěli vyhrát, ale nebude to nic jednoduchého. Adeptů na první místo je tak deset dvanáct. Rozhodovat bude i taktika a styl jízdy. Budeme si všichni muset dát pozor na opotřebení aut," podotkl Pech, jehož hlavním soupeřem podle všeho bude Roman Kresta.

Letos bez vozů WRC 

Na startu se objeví i dvě zajímavé posádky ze zahraničí. Se subaru se představí pravidelný účastník mistrovství světa Švéd Patrik Flodin, který kraloval produkčním vozům při premiéře šampionátu v Norsku, a Nor Eyvind Brynildsen bude poprvé v Česku pilotovat Fiat Punto S2000. "Vzhledem k tomu, že se ve stejném termínu koná v Evropě řada dalších závodů, není mezinárodní konkurence velká. Myslíme si ale, že úroveň rallye není špatná. Pojede u nás celá domácí špička," uvedl ředitel soutěže Jan Mochan.

Ještě před rokem na Bohemii startovaly, i když jen v doprovodném programu, i speciály WRC. Tentokrát však budou chybět. "Pokoušeli jsme se zajistit alespoň podobné startovní pole jako loni, ale nepodařilo se nám to, tak jsme se rozhodli, že tuto aktivitu ukončíme," přiznal Mochan.

Pořadatelé se však dohodli s Janem Kopeckým, pravidelným účastníkem MS, na jeho exhibičním vystoupení v Sosnové. "Je to obrovská škoda, že nemůžeme jet. Je to ale obrázek celého českého mistrovství, ve kterém byl před lety zakázán start vozů WRC. Jsme ale rádi alespoň za to, že budeme moci pozdravit naše fanoušky takhle," řekl Kopecký.

Reklama

Související témata: