Hlavní obsah

Bohemia rallye: peklo je nachystané na konec

PRAHA

Pět kilometrů ulicemi Mladé Boleslavi na úvod, čtyřicet kilometrů po cestách necestách na Železnobrodsku na samý závěr. Drsné testy jsou nachystány na účastníky Bohemia rallye, čtvrtého dílu domácího mistrovství automobilových soutěží, která startuje v pátek v Mladé Boleslavi a cíl je v neděli tamtéž.

Foto: BPA

Roman Kresta bude při Bohemia ralyle největším soupeřem Václava Pecha.

Článek

Čtyřiatřicátý ročník má na programu na úvod tradiční diváckou zkoušku v pátek na autodromu v Sosnové, které se zúčastní mimo soutěž i Jan Kopecký se Škodou Fabia WRC, který se pyšní sedmým místem z Akropolis rallye.

Pikantní test čeká na jezdce hned v sobotu ráno. Pořadatelé naplánovali měřený úsek přímo do ulic Mladé Boleslavi. Mezi obrubníky bude číhat mnoho pastí hrozících předčasným koncem. „Chtěli jsme lidem přinést soutěž přímo pod nos. Bude to hodně atraktivní,“ vysvětluje Jan Mochan, ředitel soutěže. „Rozhodně přijdou i lidé, kteří normálně na soutěži neuvidíte. Rallye takové akce potřebuje,“ chválí dobrý záměr pořadatelů pilot Mitsubishi Lancer EVO IX Václav Pech, lídr šampionátu a obhájce loňského vítězství z EuroOil týmu.

Posádky během soboty a neděle absolvují celkem jedenáct měřených úseků o délce 247 km. Ta nejtěžší zkouška je čeká na závěr soutěže. V neděli musí dvakrát projet úsek dlouhý 40 kilometrů z Bítouchova do Hrubé Horky. Tenhle test napíše tečku za soutěží. „Bude to peklo. Osobně jsem tak dlouhou erzetu nikdy nejel a většina startujících je na tom stejně. Bude složité zvolit tempo. V téhle zkoušce se budou dít velké věci. Takové jsme ještě neviděli. Rozhodne se tam celá soutěž,“ přemítá Pech.

A Kopeckého navigátor Filip Schovánek, ošlehaný zkušenostmi z MS, slova českého šampióna potvrzuje. „Na tolika kilometrech v kuse nerozhodují jen rychlé nohy a ruce, ale i taktika. Ukáže se odolnost techniky i fyzická připravenost jezdců,“ říká zkušený spolujezdec. „Nechtěli jsme, aby diváci v neděli viděli jen jízdu na udržení výsledku,“ vysvětluje Mochan.

Největšími favority jsou Pech a Roman Kresta, jedoucí na totožných vozech. Velké ambice mají i Švéd Flodin se Subaru Impreza STi, který ve skupině N vyhrál Norskou rallye, patřící do seriálu MS, a Nor Brynildsen s Fiatem Punto S2000, pyšnící se triumfem v třídě N na Portugalské rallye.

Start první posádky v pátek v Sosnové je v 16.30 hodin, v sobotu se do erzety v ulicích Mladé Boleslavi startuje tři minuty po osmé hodině a vítěz rallye bude korunován v městě automobilů v neděli v 15 hodin.

Reklama

Související témata: