Hlavní obsah

Úvodní supererzetu na Rallye Bohemia vyhrál Nor Brynildsen

SOSNOVÁ

Nor Eyvind Brynildsen zvládl nejlépe vstup do Rallye Bohemia, čtvrtého závodu mezinárodního mistrovství Českého republiky v automobilových soutěžích. Na úvod české premiéry vozu Fiat Punto S2000 porazil Brynildsen kompletní domácí elitu. Druhé místo obsadil čtyřnásobný vítěz této soutěže Roman Kresta, který zaostal za Seveřanem pouze o půl vteřiny. Třetí nejlepší čas zajel na 2,4 km dlouhém úseku na autodromu v Sosnové na Českolipsku Michal Prokop.

Článek

"První erzeta je čistě divácká, o ničem nerozhodne. Tedy pokud nezaprší," řekl Kresta krátce před startem ČTK. Při startu 34. ročníku panovalo dusné počasí, na obloze se honily mraky a přední jezdci, kteří startovali v paralelních soubojích na závěr, se obávali mokré trati.

Na té nakonec musely závodit pouze historické vozy, neboť první kapky spadly těsně poté, co Kresta s Václavem Pechem projeli cílem. Právě jejich souboj program uzavíral. Obhájce loňského prvenství Pech tak nemohl využít opatrnější volby pneumatik. Jako jeden z mála nejel na hladkých gumách, ale na typu intermedia. "Honza Kopecký nás tady na nich v minulosti dvakrát porazil, tak jsem to udělal stejně jako on," vysvětlil úřadující český šampion a lídr průběžného pořadí.

Královská erzeta má přes 40 kilometrů

Všichni jezdci si ale byli vědomi, že dnes se rallye nerozhodne. "Tady se dá pouze ztratit," podotkl Pech, jenž si přesto přál získat na Krestu pár vteřin náskoku. "Na hodně těžkých vložkách v lesích, které budou v sobotu a v neděli následovat, bude mít Roman malinko navrch," předpokládal Pech. Nakonec dojel čtvrtý a za svým očekávaným hlavním soupeřem v boji o celkové vítězství zaostal o 1,1 vteřiny.

V sobotu a v neděli čeká na posádky dalších jedenáct rychlostních zkoušek včetně královské erzety Návarov, která měří více než 40 km. Tak dlouhý měřený úsek se v Česku ještě nikdy nejel. "Uvidíme, jak to bude vypadat. I díky tomu to bude hodně zajímavá soutěž," uvedl Kresta. Bývalý tovární jezdec Fordu má z mistrovství světa jako jeden z mála pilotů s podobnými úseky zkušenosti.

Rallye Bohemia - výsledky po první rychlostní zkoušce:
1. Brynildsen, Giraudet (Nor./Fiat Punto S2000) 1:46,0, 2. Kresta, Gross (Mitsubishi Lancer EVO IX) -0,5, 3. Prokop, Tománek (Citroën C2 S1600) -1,2, 4. Pech, Uhel (Mitsubishi Lancer EVO IX) -1,6, 5. Peták, Benešová (Renault Clio S1600) -2,3, 6. Votava, Chvojková (Mitsubishi Lancer EVO IX) -2,5.

Reklama

Související témata: