Hlavní obsah

O Krestově vítězství na Bohemia rallye rozhodovaly vteřiny

Vítěz letošní Bohemia ralye Roman Kresta popisuje svůj triumf, který označuje za dosud nejtěžší vítězství na české půdě. O jeho celkovém prvenství před druhým Václav Pechem rozhodla poslední čtyřicetikilometrová zkouška, kde šlo doslova o vteřiny.

Foto: Ford Motor Company

Roman Kresta

Článek

Popáté jste vyhrál Bohemia rallye. Co pro vás letošní triumf znamená?

Tohle bylo nejtěžší vítězství, které jsem kdy v Česku vybojoval. Nebyla žádná soutěž, v níž bych se tahal s domácím jezdcem o vteřinky, tak jako s Vencou Pechem. Nic nebylo rozhodnutého do posledních metrů. Před poslední zkouškou jsme sice vedli o patnáct vteřin, ale na čtyřiceti kilometrech to snadno můžete ztratit.

Co říkáte poslední zkoušce?

Šlo o pěkný a rychlý měřený test. Průměrná rychlost šla přes sto kilometrů v hodině, přestože bylo na trati několik úseků, kde se jelo na jedničku nebo na dvojku. Já jsem přitom musel použít měkkou směs na pneumatikách. Na tak dlouhý asfaltový test jsem vhodné neměl. Pořád jsem musel držet stopu, o to bylo vše složitější.

Budete se pokoušet o atak prvního místa v absolutním pořadí českého šampionátu?

Konečné pořadí vůbec neřeším. Už při rallye na Šumavě jsme vlastní chybou přišli o body, a tím i o možnost lepšího umístění. Navíc jsem tolik zaneprázdněn testováním a dalšími povinnostmi ve světě, že start na Horácké rallye je pro mě nereálný.

Reklama

Související témata: