Hlavní obsah

Kolomý bude na Dakaru krýt záda Prokopovi. Po prvním svezení chtěl vrátit řidičák

Aktualizováno

Významné novinky na Rallye Dakar se netýkají jen místa konání, velký přestup se odehrál i v českém soutěžáckém rybníku. Martin Kolomý po rozchodu s týmem Buggyra vymění na nadcházejícím premiérovém ročníku závodu v Saúdské Arábii kamion za osobní automobil a pojede s fordem jako rychlá asistence v týmu Martina Prokopa.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Martin Kolomý (vpravo) s navigátorem Jiřím Strossem.

Článek

Kolomý jednal o možnosti setrvat v kamionu s týmem Martina Macíka, pak ale dostal příležitost svézt se v závodním speciálu od Prokopa. „Myslel jsem, že po deseti minutách vrátím licenci i řidičák. Je to fičák, jak to má Martinův tým naladěné, jak to zatáčí, akceleruje... Neporovnatelný rozdíl," líčil nadšeně na čtvrtečním setkání s novináři o prvních zkušenostech s vozem, který je o osm tun lehčí než tatra, s níž dosud nástrahy Dakaru překonával.

Roli dvojky plnící úlohu rychlé asistence přijal šestačtyřicetiletý závodník bez problémů. „Pravidla jsou nastavená a tak to bude. Už s ohledem na to, že jsem kvůli smlouvě u Buggyry nemohl testovat, neodjel jsem žádný závod. Nic si neslibuju, chci si soutěž užít, zajezdit si s autem. Jako se děti těší na Večerníček, tak já se letos těším na Dakar," dodal se smíchem rodák z Bruntálu.

Místo Tománka Chytka

„Upeklo se to relativně rychle, i proto je role druhého jezdce pro Martina ideální. Není tam takový tlak, jako kdyby jel pro výsledek," poznamenal Prokop, který se vedle jednání s Kolomým musel vyrovnat s obtížnou situací. Tradiční navigátor jihlavského závodníka Jan Tománek totiž na začátku října utrpěl těžké zranění při havárii během soutěže v Maroku a jeho start v Saúdské Arábii byl vyloučený.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Martin Prokop (vpravo) a jeho navigátor Viktor Chytka.

Prokopova volba nakonec padla na Viktora Chytku. „Jendovi už se naštěstí daří lépe, ale stále není fit, aby mohl závodit. Vypadá to na půl roku léčby. S Viktorem máme společně najetých dva tisíce kilometrů v poušti, spolupráce by měla fungovat," věří český jezdec.

Rallye Dakar se po jedenácti ročnících v Jižní Americe znovu stěhuje a v lednu příštího roku se uskuteční v Saúdské Arábii. Poprvé se slavná soutěž konala v roce 1979, kdy ji poprvé na trase z Paříže do senegalského Dakaru zorganizoval francouzský závodník Thierry Sabine. V Africe se odjelo 29 ročníků, jubilejní třicátý byl v roce 2008 zrušen kvůli nebezpečí teroristického útoku. Od roku 2009 se soutěž jezdila v Argentině, Chile, Peru či Bolívii.

Reklama

Související témata: