Hlavní obsah

Grönholm vede ve Finsku těsně před Hirvonenem

O vítězství ve Finské rallye zatím svádějí souboj domácí favorité. Po páteční první etapě je v čele Marcus Grönholm, který vede o čtyři sekundy před svým kolegou z Fordu Mikkou Hirvonenem. Třetí je s odstupem 20 sekund úřadující mistr světa Francouz Sébastien Loeb s citroënem.

Článek

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia se drží na 17. pozici, za Grönholmem zaostává o více než pět minut. „V dnešní etapě nám rozhodně štěstí nepřálo. Téměř celou etapu nás provázely defekty pneumatik. Aby té smůly nebylo málo, tak jsme odpoledne v servisní zóně z důvodu vadného vypínače nemohli nastartovat vůz," postěžoval si Kopecký po dojezdu do cíle etapy. Druhý český jezdec na startu, Martin Prokop s citroënem je třiadvacátý v absolutním pořadí, v kategorii Junior WRC mu patří vedoucí příčka.

Hegemonii Finů narušil jen Atkinson 

Po vítězství Australana Chrise Atkinsona ve čtvrtečním prologu dnes vyhrávali rychlostní zkoušky jen Finové. Do první etapy vstoupil nejlépe Jari-Matti Latvala s fordem, ale po chybách v následující vložce klesl s prasklým čelním sklem až do třetí desítky průběžného pořadí.

Na dalších úsecích byli nejrychlejší Grönholm a Hirvonen, jenž vedl po čtvrté erzetě. Pak už začal úřadovat hlavní favorit devátého dílu mistrovství světa Grönholm. Vedoucí muž letošního šampionátu, jenž usiluje už o sedmý triumf v domácí soutěži, vyhrál šest měřených testů za sebou.

Hirvonen dojížděl vždy druhý těsně za ním s výjimkou závěrečné erzety na dostihovém závodišti, v níž byl pátý, ale ztratil jen šest desetin. "Pro Ford to byl skvělý den. Nové auto jede dobře, Mikko je rychlý a jsme v čele," prohlásil Grönholm. Věří, že ve druhé etapě si upevní náskok díky dobré znalostí sobotních tratí.

Kopeckého v průběhu etapy provázely defekty pneumatik. "Aby té smůly nebylo málo, tak jsme odpoledne v servisní zóně z důvodu vadného vypínače nemohli nastartovat vůz," uvedl jezdec v tiskové zprávě.

Výsledky - po 1. etapě
1. Grönholm (Fin./Ford) 1:05:18,5, 2. Hirvonen (Fin./Ford) -4,4, 3. Loeb (Fr./Citroën) -20,2, 4. Atkinson (Austr./Subaru) -46,9, 5. P. Solberg (Nor./Subaru) -57,3, 6. Sordo (Šp./Citroën) -1:22,6, ...17. Kopecký (ČR/Škoda) -5:19,9, 23. Prokop (ČR/Citroën) -9:00,7.

Reklama

Související témata: