Hlavní obsah

Finskou rallye vyhrál posedmé Grönholm a upevnil si vedení v MS

JYVÄSKYLÄ

Domácí závodník Marcus Grönholm vyhrál posedmé v kariéře Finskou rallye. V čele průběžného pořadí MS má devětatřicetiletý jezdec týmu Ford náskok 13 bodů před obhájcem titulu Sébastienem Loebem z Francie, který v Jyväskylä dojel na třetím místě. Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia odstoupil po nehodě v úvodní rychlostní zkoušce nedělního programu z desáté pozice.

Článek

Grönholm, šampión z let 2000 a 2002, vyhrál na domácí šotolině počtvrté za sebou a celkově si připsal devětadvacátý triumf v MS. Krajana a týmového kolegu Mikka Hirvonena předčil v celkovém součtu časů o 24 sekund, Loeb s citroënem už měl více než minutovou ztrátu.

"Nevěřil bych, že tady dokážu sedmkrát vyhrát, ale byla to perfektní rallye. Nový ford je na první pohled vítězné auto. Máme dalších deset bodů, ale čeká nás těžká soutěž v Německu," prohlásil v cíli Grönholm, který v okolí Jyväskylä vyhrál 17 z 23 rychlostních zkoušek. O svém triumfu rozhodl prakticky už v sobotu, i neděli však byl na všech měřených úsecích nejrychlejší.

Spokojený byl i druhý Hirvonen. "Pro mě to byla skvělá soutěž. Navíc jsem dokázal trochu zatlačit na Marcuse a držet s ním krok," řekl finský jezdec. Zato Loeb, který ještě ve Finsku nikdy nevyhrál, už spíše přemítal nad dalšími díly MS. "V Německu to musí být lepší. Tady ve Finsku musíme uznat, že Finové jsou lepší než my. Pro nás to není dobré, že jsme nedokázali držet krok s fordy, ale nedalo se nic dělat. Doufám, že vyhrajeme příště," uvedl Loeb.

Kopecký do cíle nedojel

Kopecký se v sobotu posunul do elitní desítky a v neděli podle tiskové zprávy svého týmu přehodnotil taktiku pro závěrečné tři rychlostní zkoušky. Místo opatrné varianty zvolil jízdu na hranici rizika se snahou o maximální přiblížení bodované osmé pozici.

"Na jednom z horizontů v úvodu 21. rychlostní zkoušky jsme měli špatně napsaný rozpis. Při seznamovacích jízdách jsme nepočítali s tím, že bychom mohli na tomto horizontu skočit. Ocitli jsme se v pravotočivé zatáčce nad tratí a já jsem neměl kontrolu nad vozem," uvedl Kopecký.

Nedařilo se ani Prokopovi

"Reagoval jsem okamžitě, ale přesto jsme spadli do hlubokého příkopu a narazili jsme přední částí vozu do složených klád," dodal český závodník. On ani spolujezdec Filip Schovánek se při havárii nezranili, s poškozeným vozem se však nedalo pokračovat.

Další český jezdec Martin Prokop s citroënem, který po pátku vedl kategorii Junior WRC, v sobotu rovněž havaroval a z rallye odstoupil. Do konce MS zbývá sedm soutěží, ta příští se v Německu uskuteční od 16. do 19. srpna.

Výsledky:
1. Grönholm (Fin./Ford) 2:57:26,1, 2. Hirvonen (Fin./Ford) -24,2, 3. Loeb (Fr./Citroën) -1:09,9, 4. Atkinson (Austr./Subaru) -3:02,8, 5. H. Solberg (Nor./Ford) -4:29,4, 6. Pons (Šp./Subaru) -7:00,5, 7. Aava (Est./Mitsubishi) -7:39,6, 8. Östberg (Nor./Subaru) -9:31,9, 9. Wilks (Brit./Ford) -9:39,4, 10. Wilson (Brit./Ford) -11:13,4, ...Kopecký (ČR/Škoda) a Prokop (ČR/Citroën) nedokončili.
Průběžné pořadí MS (po 9 z 16 soutěží):
1. Grönholm 75, 2. Loeb 62, 3. Hirvonen 57, 4. H. Solberg 28, 5. Sordo (Šp./Citroën) 28, 6. P. Solberg (Nor./Subaru) 26, ...13. Kopecký 4.
Pohár konstruktérů:
1. Ford 132, 2. Citroën 92, 3. Subaru 48, 4. Stobart-Ford 45, 5. Kronos-Citroën 27, 6. Munchi's-Ford 6.

Reklama

Související témata: