Hlavní obsah

Kopecký je po první etapě Německé rallye šestý

TREVÍR

Vynikající šesté místo patří po první etapě Německé rallye českému jezdci Janu Kopeckému s vozem Škoda Fabia WRC. V pátečních šesti rychlostních zkouškách se pouze jednou nevešel do elitní desítky a výborně rozjetý závod mu nepokazil ani defekt pneumatiky v závěru dne.

Foto: CRT Kopecký

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia WRC na trati Německé rallye

Článek

Desátému podniku mistrovství světa vévodí citroëny. V čele je překvapivě Belgičan Francois Duval s loňským modelem Xsara soukromého týmu, jenž na posledním měřeném úseku úvodní etapy sesadil z prvního místa továrního jezdce Francouze Sébastiena Loeba s letošním speciálem C4. Úřadující mistr světa a vítěz všech pěti předchozích ročníků Německé rallye, který předtím celou dobu v soutěži vedl, však ztrácí pouze 1,3 sekundy.

"Máme za sebou dobrý den," řekl Loeb po příjezdu do posledního servisu první etapy. "Souboj s Francoisem je nádherný, těším se na jeho zítřejší pokračování a doufám, že nakonec zvítězíme," dodal.

Na třetí pozici figuruje lídr světového šampionátu Marcus Grönholm, který zaostává za Duvalem o 17,4 sekundy. Čtvrtý je další Fin s fordem Mikko Hirvonen.

Kopecký, kterého dělí od prvního místo minuta a 26 sekund, nebyl po úvodní etapě zcela spokojen. "Postrádali jsme trochu víc kroutícího momentu. Doufám, že zítra to pro nás bude trochu lepší," uvedl pětadvacetiletý rodák z Opočna, který zatím míří za vylepšením loňského sedmého místa.

Prokop vede mezi juniory 

Na druhou sekci posádka Kopecký, Filip Schovánek zvolila riskantní variantu pneumatik. "Nejdřív nám to trochu klouzalo, ale potom už to bylo o to lepší," řekl Kopecký ČTK. "Soutěž je ještě hodně dlouhá, ale uděláme všechno pro to, abychom výsledek udrželi."

Za Kopeckým jsou v rozmezí 14 sekund seřazeni Španěl Pons, Fin Latvala a bývalý mistr světa Nor Petter Solberg. Český jezdec může před víkendovým programem pomýšlet na vyrovnání svého maxima ve světovém šampionátu, kterým je páté místo z loňské Katalánské rallye.

Úspěšně si vede také Martin Prokop, který je s citroënem C2 patnáctý v absolutním pořadí a vede juniorský šampionát. V jeho čele byl i při předchozí Finské rallye, kterou však po nehodě nedokončil. "Dneska to bylo skvělé, neměli jsme žádný problém. Zítra to bude hodně těžké, ale vím, co mě čeká. Hlavně nemít defekt," řekl Prokop.

Německá rallye - po první etapě:
1. Duval (Bel./Citroën) 1:14:10,9 hod., 2. Loeb (Fr./Citroën) -1,3, 3. Grönholm -17,4, 4. Hirvonen (oba Fin./Ford) -22,7, 5. Gardemeister (Fin./Citroën) 1:04,2, 6. Kopecký (ČR/Škoda) -1:26,6, 7. Pons (Šp./Subaru) -1:37,2, 8. Latvala (Fin./Ford) -1:40,7, 9. P. Solberg (Nor./Subaru) -1:50,7, 10. Stohl (Rak./Citroën) -2:10,3, ...15. Prokop (ČR/Citroën) -8:17,6, 39. Otto (ČR/Subaru) -14:31,9, 48. Liška (ČR/Mitsubishi) -15:58,7, 51. Tomek (ČR/Škoda) -16:30,8, 86. Mifka (ČR/Mitsubishi) -28:20,9.

Reklama

Související témata: