Hlavní obsah

Kopecký byl pátý při šestém triumfu Loeba v Německé rallye

TREVÍR

Český pilot Jan Kopecký na voze Škoda Fabia obsadil páté místo v Německé rallye a vyrovnal svůj nejlepší výsledek v mistrovství světa, jehož dosáhl loni na Katalánské rallye. Na asfaltových tratích v okolí Trevíru triumfoval pošesté za sebou trojnásobný mistr světa Sébastien Loeb s citroënem a snížil díky tomu náskok lídra šampionátu Marcuse Grönholma s fordem, jenž klesl v poslední erzetě z druhého na čtvrté místo.

Foto: CRT Kopecký

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia WRC na trati Německé rallye

Článek

Na rozdíl od většiny soutěží, kdy se v závěrečné třetí etapě jede spíše na jistotu, se v neděli v Německu na bodovaných příčkách pořadí měnilo. O vzruch se postarali především finští jezdci - Toni Gardemeister s citroënem měl sice v těsném souboji s Kopeckým o páté místo navrch, ale v předposlední rychlostní zkoušce kvůli defektu klesl až na sedmou pozici.

Ještě větší smůla postihla jeho krajana Grönholma, jenž měl v poslední vložce šanci zaútočit na vedoucího Loeba, ale zároveň si musel hlídat skvěle finišujícího Belgičana Francoise Duvala na soukromém loňském modelu Citroën Xsara. Dvojnásobný mistr světa Grönholm se v závěrečném 19. úseku ocitl mimo trať a do cíle dojel s poškozeným vozem a minutovou ztrátou.

Finský lídr šampionátu našel nepříliš obvyklou příčnu svého zaváhání. "Viděl jsem krávu a kvůli tomu jsem ztratil koncentraci. Pak jsem vyletěl z trati," posteskl si Grönholm, jenž se tak tak s poškozeným vozem dopravil z místa poslední zkoušky do 31 km vzdáleného cíle.

Jeho výpadek tak nečekaně pomohl na druhé místo Duvalovi, jenž na svého bývalého týmového kolegu Loeba nakonec ztratil jen 20 sekund. Třetí místo patřilo finské dvojce továrního fordu Mikkovi Hirvonenovi.

Loeb stáhl náskok Grönholma na osm bodů

Jak Loeb přiznal, Duvalův extrémně rychlý závěr, díky němuž vyhrál všech pět nedělních erzet, nebyl náhodný. "Ráno jsem mu říkal, ať Marcusovi pořádně šlape na paty," přiznal úřadující mistr světa. "Mám z téhle výhry strašnou radost, zvlášť z pohledu vývoje šampionátu," dodal Loeb.

Třiatřicetiletý jezdec po páté výhře v sezóně stáhl náskok vedoucího Grönholma o pět bodů na osm. "Konec sezóny je daleko a čeká nás ještě velká bitva," uvedl na tiskové konferenci Francouz, který si pochvaloval atmosféru soutěže. "Je to blízko mého domova ve Francii a jezdí nás sem podpořit hodně našich fanoušků."

Po první etapě vedl v Německu překvapivě Duval, který ale bral i druhé místo. "V pátek bylo mokro a klouzalo to, tyhle podmínky mám rád. V sobotu ráno jsem zvolil špatné pneumatiky a Sébastien mi odskočil, dál už se s tím nedalo nic dělat. S výsledkem jsem ale samozřejmě velice spokojen," prohlásil.

Prokop vyhrál mezi juniory 

Kopecký ztratil na Loeba 3:07 minuty a uhájil pátou příčku o sedm sekund před bývalým šampiónem Norem Petterem Solbergem na subaru. "Páté místo je perfektní. Pomohly nám ale i problémy Toniho a Pettera," přiznal v cíli Kopecký.

Výsledek v elitní desítce celkového pořadí jen o jednu příčku unikl skvěle jedoucímu Martinu Prokopovi s citroënem, který nicméně s přehledem triumfoval mezi jezdci v juniorské kategorii. "Jsme moc šťastní. Dnes jsme museli jet v klidu, po pátku jsem byl dost nervózní a nechtěl jsem opakovat chybu z Finska," připomněl Prokop minulou rallye, kterou kvůli nehodě nedokončil.

"Citroën C2 je skvělé auto, na asfaltu pravděpodobně nejlepší. V závodě se nám dařilo, vedli jsme od začátku do konce. Včera ráno jsme ztratili trochu času, a tak jsme museli zabrat na dlouhém Baumholderu. Dnes už jsme si výsledek pohlídali," uvedl Prokop, jenž vyhrál svou kategorii téměř o minutu.

Mistrovství světa v rallye pokračuje za dva týdny na Novém Zélandu.

Německá rallye:
1. Loeb (Fr./Citroën) 3:27:27,5, 2. Duval (Belg./Citroën) -20,3, 3. Hirvonen -1:19,1, 4. Grönholm (oba Fin./Ford) -1:36,5, 5. Kopecký (ČR/Škoda) -3:07,1, 6. P. Solberg (Nor./Subaru) -3:14,7, 7. Gardemeister (Fin./Citroën) -3:37,5, 8. Latvala (Fin./Ford) -5:29,3, 9. Wilson -11:04,2, 10. Wilks (oba Brit./Ford) -19:47,8.
Průběžné pořadí MS:
1. Grönholm 80 b., 2. Loeb 72, 3. Hirvonen 63, 4. P. Solberg 29, 5. Sordo 28, 6. H. Solberg (Nor./Ford) 28, ...13. Kopecký 8.
Pohár konstruktérů:
1. BP Ford 143, 2. Citroën 102, 3. Subaru 53, 4. Stobart Ford 50, 5. Kronos Citroën 35, 6. Munchi's Ford 8.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články