Hlavní obsah

Pech senior oživí za volantem Škody 130 RS zašlou slávu

PRAHA

Na kontě má čtyři tituly mistra republiky v rallye, jeden v rallycrossu. Syna dovedl na české scéně k výšinám. Teď bude Václav Pech senior oživovat zašlou slávu při prestižní Elba rallye v Itálii za volantem Škody 130 RS.

Článek

„Je to pro mě velká nostalgie. Deset let jsem s tímhle autem závodil a přirostlo mi k srdci. Když jsem dostal nabídku, neváhal jsem. Tohle bylo WRC tehdejší doby. Má sto třicet koní. Vždyť já s tím závodil v každé socialistické zemi,“ směje se borec narozený v roce 1949.

„Nabídka týmu AV Engineering byla pohlazení pro moji ješitnost. Nadchlo mě to tak, že jsem chodil každý den po práci běhat a pak i do posilovny. Ale po celodenní dřině a tom výklusu jsem na strojích většinou usnul,“ směje se Pech. „Ale i tak jsem zhubl čtyři kila,“ hlásí.

Šťastné sedmičky

Chtěl být prostě ve formě. „Auto nemá posilovač, pořád řadíte a volant držíte jen levačkou. Navíc to bude ze zatáčky do zatáčky. A dvanáct rychlostních zkoušek pořádně prověří připravenost každého. Věřte, není to žádná benefice. Jede se ostře,“ ujišťuje Pech.

Na voze bude mít startovní číslo 77. „Snad nám přinese štěstí,“ doufá Pech senior, jehož bude navigovat bývalý parťák František Šimek.

„Dva dny jsme seděli v tréninkovém autě a ladili rozpis. Po patnácti letech nám to šlo. Jen jsme museli synovy poznámky na pět rychlostí upravit, protože škodovka má jen čtyři,“ vysvětluje Pech senior.

Pokračovatel rodu už má na kontě pět titulů českého šampióna. „Já ho všechno naučil a on mi teď radí, jak zahřát brzdy a gumy,“ směje se legenda české rallye, která má jediný cíl: „Auto stojí tři milióny, takže ho nesmím rozbít. Ale pojedu ostře, jak jen to půjde,“ slibuje.

Reklama

Související témata: