Hlavní obsah

Divoké kotrmelce, zlomený strom. Šampion i navigátor vyvázli v Monte Carlu bez zranění

Aktualizováno

Úřadující mistr světa Ott Tänak z Estonska havaroval ve čtvrté rychlostní zkoušce na Rallye Monte Carlo a jeho premiéra v továrním týmu Hyundai úspěchem neskončí. Dvaatřicetiletý pilot skončil se speciálem i20 Coupe WRC ve vysoké rychlosti mimo trať a výrazně jej poškodil. Posádka se při nehodě nezranila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Drsný karambol Estonce Tänaka na Rallye Monte CarloVideo: sntv

 
Článek

Tänak odjel ze čtvrté erzety 9,2 km, když náhle ztratil kontrolu nad vozem, který se dostal pravou stranou mimo silnici. Estonská posádka se zřítila ze srázu pod silnici a její vůz se zastavil až po sérii kotrmelců. Z vraku nicméně Tänak a jeho navigátor Martin Järveoja vylezli bez cizí pomoci a následné lékařské vyšetření neodhalilo ani u jednoho vážnější zranění.

Oba závodníci ale preventivně zůstanou přes noc v nemocnici na pozorování. "Mechanici převezli vůz zpět do servisní zóny, posádka ale v soutěži nebude pokračovat. Její pobyt v nemocnici je součástí rutinní procedury, zdraví je na prvním místě," uvedl tým Hyundai v tiskové zprávě.

Po druhé etapě úvodního závodu šampionátu se dostal do čela Francouz Sébastien Ogier, který může rallye v Monackém knížectví vyhrát posedmé za sebou. V poslední zkoušce sesadil šestinásobný mistr světa z prvního místa dalšího pilota Toyoty Elfyna Evanse, Brit ale ztrácí jen 1,2 sekundy. Třetí je s odstupem dalších pěti vteřin Thierry Neuville z Belgie.

"Odpoledne jsme změnili nastavení a bylo to lepší," pochvaloval si Ogier. "Bylo tam víc bláta, než jsme čekali. Asi jsme něco měli udělat trochu jinak, ale celkově to není špatné," prohlásil Evans. Jezdce o víkendu čeká ještě osm rychlostních zkoušek.

Rallye Monte Carlo, úvodní podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 2. etapě:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) 1:43:31,5
2. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -1,2
3. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -6,4
4. Loeb, Elena (Fr., Mon./Hyundai i20) -1:06,9
5. Lappi, Ferm (Fin./Ford Fiesta) -1:57,2
6. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -2:19,2

Reklama