Hlavní obsah

Kopecký i Prokop se v Katalánsku pokusí navázat na loňské úspěchy

PRAHA

Od pátku do neděle se budou pokoušet čeští automobiloví jezdci Jan Kopecký a Martin Prokop navázat na loňské výsledky v Katalánské rallye. Na minulý ročník mají oba jen ty nejlepší vzpomínky - Kopecký obsadil v absolutním pořadí páté místo, Prokop vyhrál klasifikaci juniorské kategorie. Dvanáctý díl mistrovství světa se pojede ve Španělsku na asfaltových tratích v okolí Port Aventure.

Foto: CRT Kopecký

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia WRC na trati Německé rallye

Článek

"Pokud se mi podaří získat nějaký bod, budu rád. Bude to ale hodně těžké. Před rokem jsem byl pátý s odstupem necelých tří minut na vítěze a pokud se mi letos podaří dojet do cíle se stejnou ztrátou, budu spokojený," uvedl Kopecký, který zatím nasbíral v šampionátu osm bodů do hodnocení jezdců. Při svém posledním startu v Německu se mu navíc podařilo dojet na pátém místě a zopakovat své historické maximum.

Ve Španělsku se Kopecký představí ze zcela nově postaveným vozem Škoda Fabia WRC, stejně jako v minulosti však půjde o verzi z roku 2005. "Něco podobného jsme v plánu neměli, ale po havárii i ve Finsku byla kastle tak zničená, že už se nedala použít," přiznal Kopecký, který už má za sebou i testování nedaleko Barcelony. A se 110 odjetými kilometry byl tým maximálně spokojený. "Během testu nám přálo počasí a my jsme výborných podmínek náležitě využili. Odjeté kilometry byly dostatečné pro ověření některých změn, které jsme v rámci platné homologace provedli především na podvozku," uvedl Kopecký.

Prokop se připravoval v Česku

Jeho krajan Prokop využil k přípravě trať v Česku. "V mnohém připomínala asfaltové cesty, které nás nyní čekají. Věřím tedy, že auto bude stoprocentně připravené, drobné korekce podvozku případně provedeme po shakedownu, nebo podle počasí," uvedl Prokop v oficiální tiskové zprávě. Jihlavský závodník je jedním z pěti jezdců, kteří stále mohou pomýšlet na zisk mistrovského titulu. Momentálně je v hodnocení JWRC pátý s odstupem šestnácti bodů za vedoucím Urmo Aavavou z Estonska.

Prokop se na start Katalánské rallye postaví dobře naladěn po úspěchu v Německu, kde byl ve své kategorii nejlepší. "Nechci si ale dávat jakékoli cíle. Zkusíme jet od začátku na maximum a uvidíme, jak si povedou naši nejbližší konkurenti," uvedl Prokop, který očekává velmi těžký závod. "Španělské zkoušky vychází z loňského konceptu, pouze některé úseky se jedou opačně. Pořadatelé však na povrchu měřených testů hodně zapracovali a tak mnoho míst je opravených. Zdejším specifikem je výrazné zkracování trati, což sebou nese velké množství nečistot. Každé vyjetí ze stopy se vám může stát osudným," dodal Prokop.

Slavnostní start Katalánské rallye se uskuteční ve čtvrtek 4. října v 19:30 na pobřeží v Salou. Soutěž je rozdělena do tří etap, celkem na posádky čeká osmnáct rychlostních zkoušek o celkové délce 352,87 km. V cíli bude nejrychlejší posádka v neděli kolem patnácté hodiny.

Reklama

Související témata: