Hlavní obsah

Loeb vede na Korsice před Grönholmem o necelých pět sekund

AJACCIO

Trojnásobný mistr světa Sébastien Loeb s vozem citroën vede po páteční první etapě Korsickou rallye, třináctý závod světového šampionátu v automobilových soutěžích. Francouzský jezdec, jenž na asfaltových tratích ve Francii útočí na třetí vítězství za sebou, má po úvodních šesti rychlostních zkouškách náskok necelých pěti sekund před lídrem šampionátu Marcusem Grönholmem z týmu Ford. Český pilot Jan Kopecký je devátý.

Článek

Loeb se dostal do čela v odpoledním programu, kdy vyhrál všechny tři erzety a dokázal, že je na Korsice největším favoritem na celkový triumf. Nečekaně však musel dotahovat náskok vedoucího Fina Grönholma, jemuž se dopoledne vydařilo lépe.

Výsledek Korsické rallye je mimořádně důležitý z hlediska celkového hodnocení mistrovství světa, které vede Grönholm před Loebem o šest bodů. Francouzský šampion původně doufal, že by lídra MS mohl na francouzském ostrově porazit i jeho týmový kolega z Citroënu Dani Sordo, ten je však zatím třetí se ztrátou 13,7 na finského lídra MS.

Kopecký s fabií dnes zajížděl stabilně časy kolem desátého místa a průběžně je devátý. Na osmou, poslední bodovanou pozici, má odstup 49,4 sekundy. Druhý český jezdec Martin Prokop s citroënem je v absolutním pořadí patnáctý, ve své juniorské kategorii druhý.

Se soutěží se pro dnešek rozloučil třetí muž pořadí MS Mikko Hirvonen, neboť po jezdecké chybě narazil do skály a utrhl zadní kolo.

Sobotní druhá etapa obsahuje stejně jako dnes šest rychlostních zkoušek, soutěž vyvrcholí čtyřmi erzetami v neděli.

Korsická rallye - po první etapě
1. Loeb (Fr./Citroën) 59:29,8, 2. Grönholm (Fin./Ford) -4,8, 3. Sordo (Šp./Citroën) -18,5, 4. Duval (Belg./Citroën) -57,8, 5. P. Solberg (Nor./Subaru) -1:03,1, 6. Latvala (Fin./Ford) -1:06,4, ...9. Kopecký (ČR/Škoda) -2:47,4, 15. Prokop (ČR/Citroën) -6:45,0.

Reklama

Související témata: