Hlavní obsah

Při premiéře Irské rallye v MS budou i Vojtěch a Prokop

PRAHA

Dva zástupce bude mít Česká republiky při premiérovém zařazení Irské rallye do mistrovství světa v automobilových soutěžích. Boj Marcuse Grönholma se Sébastienem Loebem o titul světového šampiona budou jako přímí účastníci předposlední soutěže roku sledovat i Štěpán Vojtěch a Martin Prokop.

Foto: ČTK/Rally Team CZ

Český jezdec Štěpán Vojtěch bojuje na Mexické rallye.

Článek

Čeští závodníci budou startovat s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX. Oba budou navíc premiérově i týmovými kolegy, pojedou totiž pod hlavičkou OMV Bixxol rallye týmu.

"Přeji si hlavně, aby vše perfektně fungovalo. Je to náš první společný start. Budu rád, když hlavně Brouk (Vojtěch) dojede na dobrém místě. Jestli svedeme nějakou bitvu, tím to jenom vylepšíme," uvedl Prokop v oficiální tiskové zprávě týmu před víkendovou soutěží.

Jihlavský závodník startuje v MS hlavně s šestnáctistovkou Citroën C2 v juniorském šampionátu, ten už ale skončil, proto si Prokop sezónu prodloužil i startem s produkčním vozem. "Pro mě osobně je Irsko velký krok do neznáma, čtyři roky jsem neřídil enko na asfaltu. Uvidíme, jak se s tím autem rychle sžiji," řekl Prokop, jenž obsadil v konečné klasifikaci JRC třetí místo a jako nejlepší pilot Citroënu měl před nedávnem možnost testovat ve Francii xsaru WRC.

Vojtěchovi se zatím nepodařilo bodovat

Zatímco Prokop bude hlavně sbírat zkušenosti, Vojtěch by rád rozšířil počet tří bodů v klasifikaci šampionátu PWRC, kterého se účastní. Zatím se mu podařilo bodovat pouze v Mexiku, jeho další starty v Argentině a na Novém Zélandu již tak dobře nedopadly. I díky tomu je liberecký závodník před startem obezřetný.

"Bude to pro nás velká neznámá, poprvé pojedeme na tomto povrchu s enkem. Jde navíc o nový závod, který jsem nikdy nejel. Přece jenom je ale asfalt povrch, na kterém bychom se měli cítit jistěji, ač to je s autem, se kterým nemáme tu zkušenost. Odjeli jsme nějaké kilometry na šotolinách, takže pochopit chování auta na asfaltu by nemělo trvat dlouho. Jde hlavně o to, abychom neudělali nějakou zásadní chybu na začátku a našli rozumnou jistotu," uvedl Vojtěch.

Třicetiletý Vojtěch se o víkendu představil v Rakousku na tradiční Waldviertel rallye, která pro něj byla užitečným testem. Podle prvních výsledků figurovalo jeho jméno v cíli na druhém místě za domácím Manfredem Stohlem, dodatečně se však stal vítězem rallye. Stohlovo auto totiž neprošlo závěrečnou technickou kontrolou a rakouský účastník MS byl z rallye vyloučen. "Dozvěděl jsem se to až v neděli ráno už doma z internetu. Pokud vím, tak bylo zjištěno, že auto mělo lehčí setrvačník, což je jeden z komponentů, který podléhá kontrole," dodal Vojtěch.

Reklama

Související témata: