Hlavní obsah

Korunní princ rallye Trojan četl úspěchy z dortu

Karel FeltPrávo

Deset let patří Karel Trojan (32) ke špičce domácího šampionátu v rallye, třikrát byl v absolutním pořadí druhý a dvakrát třetí. Korunní princ se slavným rodokmenem. Jeho otec desetkrát získal titul mistra republiky a na syna je pyšný. „Už Karlovi nemám co dát, současná auta jsou úplně někde jinde, ale pomáhám jako doprovod,“ říká Karel Trojan senior.

Článek

Nejvíce toho odjezdil s octavií, v posledních letech prohání úspěšně Mitsubishi Lancer. Letos s ním opět skončil v domácím šampionátu absolutně druhý. „S osmi starty za rok nemohu jít jezdecky tak nahoru jako Kopecký, Pech nebo Kresta. Oni jsou opravdu výborní, není to jen otázka peněz a techniky,“ říká skromně Trojan junior a chválí i partnery ČKD, Urban pneu Bus Trans a Osbet Beton.

V soukromí skromný a příjemný, na trati rychlostních zkoušek opravdový dravec. „Závodění mám v krvi a samozřejmě mám i své sny, jenže nemá cenu si stavět vzdušné zámky. Abych se stal mistrem republiky, musel bych mít obrovské štěstí a ti nejlepší velikou smůlu. Nijak ale netrpím tím, že nemám žádný titul,“ dodá uvážlivě a doufá, že ten největší soutěžní úspěch má ještě před sebou. „Vážím si třeba letošního prvenství na Rallye Postojanska Jama ve Slovinsku, která je součástí Středoevropské zóny. Cením si i dobrých umístění v náročných a silně obsazených soutěžích, v nichž jsem nikdy nevyhrál.“

Trojanovým současným spolujezdcem je Petr Řihák, dlouhá léta ale jezdil s Danem Vodičkou, který prakticky musel skončit v rallye poté, co převzal rodinnou firmu. „Jsme ale dál velcí přátelé, letos jsme spolu jeli v Pelhřimově a vyhráli. Na konci sezóny mi Dan přinesl krásný dort. Bylo na něm znázorněno splnění desetiletky a její nejlepší výsledky. Přitom jsem si uvědomil, že závodění má smysl a mám se za čím ohlédnout,“ dodává.

Trojanova sestra Kateřina byla léta první dámou českých rallye. „Čeká rodinu a vzhledem k pokročilému těhotenství už na soutěže nechodí ani jako divák. Ale fandí mi pořád, vídáme se, telefonujeme si. Třeba se za čas vrátí a budeme společně pokračovat v rodinné tradici,“ přeje si letošní vicemistr českých rallye. Sejít by se mohli, pokud to stav Kateřiny dovolí, druhý prosincový víkend na Pražském Rallysprintu.

Reklama

Související témata: