Hlavní obsah

První etapu Britské rallye vyhrál Hirvonen, Loeb si hlídá titul

CARDIFF

Fin Mikko Hirvonen vyhrál první etapu závěrečného závodu mistrovství světa v automobilových soutěžích, Britské rallye. Za ním se drží dvojice Marcus Grönholm - Sébastien Loeb, která v dešti, mlze a na klouzajících zabahněných šotolinových tratích v jižním Walesu bojuje o titul letošního světového šampióna.

Foto: Subaru SWRT

Mikko Hirvonen se subaru

Článek

Druhý je po šesti rychlostních zkouškách Grönholm, jeho francouzský sok však bezpečně kontroluje situaci ze třetí příčky. K zisku čtvrtého titulu za sebou, čímž by vyrovnal historický výkon Tomiho Mäkinena, stačí Loebovi v Británii dojet na pátém místě, pokud finská jednička Fordu vyhraje. Aktuálně oba soky dělí osmnáct sekund.

Většinu dne se oba rivalové drželi v rozpětí několika sekund, větší ztrátu nabral Loeb až v úplně poslední erzetě, kdy měl problémy se světly a musel proto jet ještě opatrněji než předtím.

Český jezdec Jan Kopecký se při své derniéře s vozem Škoda Fabia WRC posunul během dne na 11. místo s odstupem zhruba sedmi a půl minut. Na Britské rallye startuje i dvojice Štěpán Vojtěch, Martin Prokop s vozy produkční kategorie. V cíli první etapy jim patří 26. a 32. místo.

Hned v první páteční erzetě došlo k nehodě, kdy Brit Simon Harraway se subaru vylétl z trati. Štěstí v neštěstí měli dva diváci, kteří museli být hospitalizováni ve Swansea, nicméně s relativně lehkými zraněními. Posádka vyvázla z nehody bez úhony.

Sobotní druhá etapa je v třídenní soutěži nejdelší, tvoří ji sedm rychlostních testů.

Britská rallye - po 1. etapě:
1. Hirvonen 1:17:21,3, 2. Grönholm (oba Fin./Ford) -39,6, 3. Loeb (Fr./Citroën) -57,9, 4. P. Solberg (Nor./Subaru) -1:34,0, 5. Sordo (Šp./Citroën) -2:37,9, 6. Wilson (Brit./Ford) -5:01,3 ...11. Kopecký (ČR/Škoda) -7:39,4, 26. Prokop -14:44,4, 32. Vojtěch (oba ČR/Mitsubishi) -18:09,1.

Reklama

Související témata: