Hlavní obsah

Kresta pojede Rallye Dakar v kamionu, bude sbírat zkušenosti

Přední český automobilový jezdec Roman Kresta se představí na začátku ledna na slavné pouštní Rallye Dakar. Bývalý tovární jezdec Fordu v seriálu mistrovství světa bude členem posádky doprovodného kamionu MAN, který pojede jako takzvaná rychlá asistence polotovárního týmu BMW. Bude tak soupeřem českých jezdců Aleše Lopraise, Tomáše Tomečka či Martina Macíka. V příštím roce by se měl Kresta na Dakaru objevit za volantem osobního automobilu BMW X3CC přímo v hlavní kategorii závodu.

Foto: BPA

Roman Kresta

Článek

Kresta byl blízko startu na dakarské soutěži s osobním automobilem již v letošním roce, když byl jedním z kandidátů na místo po tragicky zesnulém Colinu McRaeovi. Místo britské legendy byl ale nakonec angažován zkušený Francouz Bruno Saby, který dakarskou rallye v roce 1993 vyhrál. Rodák z Trnavy na Zlínsku upoutal tým BMW při červnových testech, kdy se podílel na zkouškách tlumičů.

"Je to pro mne zcela nová výzva, na kterou se velmi těším. Jakmile místo za volantem BMW získal zkušený Saby, stáj X-Raid hledala po mém úspěšném testování možnost, co mi ve svém dakarském programu nabídnout. Mám radost, že mi umožnila řízení svého kamionu pro rychlou asistenci. Je to pro mě důležité, protože pojedu po stejné trase jako závodníci," uvedl Kresta v tiskové zprávě společnosti BPA, která se o jezdce stará. Podle ní by měl Kresta kamion sám řídit, společně s ním bude v kabině ještě navigátor a týmový inženýr.

Reklama

Související témata: