Hlavní obsah

Prokop: Dostat se do týmu k Loebovi by bylo skvělé

Karel FeltPrávo

Dvě chyby připravily soutěžního jezdce Martina Prokopa o šanci na zisk letošního titulu v juniorském rallyeovém šampionátu. Pětadvacetiletý jihlavský rodák plánuje útok na nejvyšší příčku v příští sezóně a věří, že úspěch mu otevře cestu do elitní kategorie mistrovství světa. "Už jsem tam zůstal jako jeden z nejzkušenějších, to musím prodat," říká Prokop v rozhovoru pro Právo.

Foto: pro Právo Zdeněk Sluka

Martin Prokop

Článek

Třetí příčku v juniorské kategorii mistrovství světa v rallye berete jako svůj největší úspěch v kariéře?

Určitě. Jezdím nějakých pět let, takže to beru jako velmi vydařený krok v kariéře. Každopádně jsem chtěl skončit celkově na stupních vítězů, toho si cením, ale k titulu chyběl kousek. Určitě to zkusíme znovu příští rok, máme na to, abychom byli ještě lepší. Už jsem tam zůstal jako jeden z nejzkušenějších, to musím prodat.

Kvůli čemu vám letos světové zlato uteklo?

Udělal jsem dvě chyby. V Portugalsku jsem šel asi sedmkrát přes střechu a ve Finsku prorazil chladicí soustavu, což nás stálo vítězství v juniorské kategorii na této soutěži.

Která rallye vám naopak vyšla nejlépe?

Velice těžko se hledá jedna. Nejvíc se dařilo na asfaltovém povrchu.

Program na příští rok už znáte?

Sezóna začne ve Švédsku a šest rallye patřících do mistrovství světa juniorů pojedu s Citroënem C2 S1600. Dalších šest světových soutěží mě pak čeká s produkčním Mitsubishi Lancer nejnovější evoluce.

Se kterým z těchto vozů se vám jede lépe?

Každý je jiný. Citroën krásně brzdí, dobře sedí na trati. Mitsubishi má lepší trakci, nehrabe v zatáčkách. S přechodem z jednoho na druhý nemám problém, hlavně to je výborná příprava na velká auta specifikace WRC.

Kdy uvažujete o přestupu do nejvyšší kategorie?

Nejdříve musím vyhrát juniorský šampionát, protože odměnou je účast v továrním týmu. To je pro mne velká motivace. Když to dobře dopadne, pak by to mohlo být v roce 2009.

Znamená to, že byste se stal kolegou čtyřnásobného světového šampióna Sébastiana Loeba v továrním týmu Citroën?

Přesně tak, což by bylo naprosto skvělé.

Už jste se s ním dostal do bližšího kontaktu?

Často, máme spolu dobré vztahy. Také Citroën jako továrna hodně pomáhá, berou mě jako svého juniora. To je perfektní předpoklad pro další postup, ale samozřejmě pro mě i velký závazek, abych nezklamal.

Reklama

Související témata: