Hlavní obsah

Čeští motorkáři pojedou Dakar poprvé jako reprezentační tým

Pavel NovotnýSport.cz

Motocyklisté David Pabiška, Dušan Randýsek, Ivan Figura a pilot čtyřkolky Josef Macháček spojili pro letošní ročník Rallye Dakar síly a postaví se na start pod hlavičkou KM Racing Teamu. Současně ale budou poprvé v třiadvacetileté historii české účasti ve slavném závodu vystupovat jako reprezentační tým.

Článek

„Jsem rád, že po letech amatérského patlání pojedeme s doprovodným vozem a asistencí a nebudeme už vypadat jako chudí příbuzní,“ líčil při pátečním setkání s novináři šéf týmu Pavel Kubíček, který sám slavnou soutěž v sedle motocyklu i za volantem doprovodného vozu absolvoval. Právě díky jeho nadšení pro dálkové soutěže pojede tým za Českou republiku. „Po deseti letech nezájmu si na Autoklubu konečně uvědomili, že v českém enduru není všechno v pořádku. Tohle je snad první známka lepších časů,“ podotkl.

Závodníci si nemohou přípravu v týmu vynachválit. „Proti amatérským podmínkám z loňska mám tovární stroj, soutěž bude určitě jiná, než když jsem se plazil po dakarském dně. Rallye není nikdy jednoduchá, ale díky týmu to přece jen bude snazší,“ uvedl Pabiška, který loni úspěšně splnil cíl dojet až do Dakaru. Letos si chce se svým strojem KTM 690 Rally replica zazávodit. „Hlavní je ale dojet zdravý. Raději budu v cíli stopadesátý, ale živý,“ má jasno dvaatřicetiletý jezdec.

Po loňských problémech s technikou věří v úspěšnější závod i Randýsek. „Jsem rád, že konečně pojedu v roli jezdce a ne zoufalého mechanika jako loni. Díky týmu se nemusím starat o zařizování spousty věcí a mohu se soustředit jen na přípravu,“ prohlásil pilot motocyklu Yamaha WR 450 W. Třetí do party, slovenský motorkář Ivan Figura doplňuje přehlídku strojů se starším, ale spolehlivým modelem KTM 660 Rally.

Trojici motocyklistů doplňuje velezkušený Josef Macháček, který se na trať proslulé soutěže vydá se svou čtyřkolkou posedmé a může se pochlubit čtyřmi triumfy ve své kategorii. „Letos se na startu sejde ve čtyřkolkách skutečně kvalitní konkurence, už se na konfrontaci těším. Já sám pojedu na úplně novém stroji, do nějž jsou zakomponovány zkušenosti z předchozích let,“ doplnil padesátiletý dobrodruh.

Reklama

Související témata: