Hlavní obsah

Krestova premiéra na dakarské rallye se odkládá

PRAHA

Zhruba tři týdny před startem Rallye Dakar upustil Roman Kresta od záměru zúčastnit se slavného pouštního závodu. Český automobilový jezdec měl být členem posádky kamiónu MAN, který bude startovat jako takzvaná rychlá asistence polotovárního týmu BMW. Rozhodnutí Kresta zdůvodnil na svých internetových stránkách nedostatkem času na přípravu.

Foto: BPA

Roman Kresta

Článek

"Jsem zvyklý vše dělat na sto procent, což bohužel nebyl tento případ. V německých dílnách jsem pochopil, že za tak krátkou dobu nemám šanci se naučit všem technickým finesám a postupům," uvedl Kresta po návštěvě v sídle týmu X-Raid, jehož barvy měl hájit. "Na Dakar jsem se už velmi těšil, ovšem po upřesnění mé role mi rychle došlo, že takhle to nepůjde. Jsem vyučený automechanik, k technice mám blízký vztah, ale tohle nešlo zvládnout."

Kresta měl doprovodný kamión sám řídit, o svém chystaném startu informoval na začátku prosince. Bývalý tovární jezdec Fordu zaujal tým BMW při červnových testech, kdy se podílel na zkouškách tlumičů. Dokonce se spekulovalo, že by se už v tomto ročníku Dakaru objevil za volantem osobního automobilu BMW X3CC přímo v hlavní kategorii závodu. Na místo tragicky zesnulého Colina McRae byl ale nakonec angažován zkušený Francouz Bruno Saby, který dakarskou rallye v roce 1993 vyhrál.

Za volantem kamionu měl Kresta sbírat především zkušenosti a poznat trasu slavné rallye, nyní dostala přednost opět příprava na soutěžní sezónu. O případné účasti na Dakaru v příštím ročníku se bude znovu jednat.

Reklama

Související témata: