Hlavní obsah

Pecha čeká obhajoba na Jänner rallye, Kresta bude chybět

PRAHA

Zřejmě celosvětový start nové sezóny obstará hned 3. ledna 2008 26. ročník Jänner rallye. Populární soutěž v kopcovitém okolí hornorakouského Freistadtu již tradičně otevře také mistrovství České republiky a na start se proto postaví naše kompletní špička včetně posledního vítěze Václava Pecha. Chybět bude z časových důvodů jen Roman Kresta.

Článek

Soutěž v regionu Mühlviertel se pojede jako součást Evropského poháru FIA v rallye a bude současně prvním dílem rakouského mistrovství. Organizátoři připravili pro účastníky lákavé finanční odměny, absolutní vítěz si odveze 15 tisíc eur, přičemž na peněžité ohodnocení se může těšit prvních šest posádek. „Na cenách tentokrát vyplatíme víc, než vybereme od startujících,“ uvedl na úterní tiskové konferenci organizační ředitel Jänner rallye Ferdinand Staber. Soutěžícím, kteří se umístí na 7. - 15. místě pořadatelé vrátí startovné.

K dnešnímu dni organizátoři registrovali 131 přihlášených posádek z deseti zemí. V divizi I lze očekávat napínavý souboj mezi Pechem a Rakušany Raimundem Baumschlagerem a Manfredem Stohlem. „Manfred je přihlášený, ale ještě neví, zda bude na startu. Přišel o hlavního sponzora a shání prostředky,“ poznamenal další z pořadatelů Armin Holenia. Ve startovním poli se též objeví švédský mistr světa z roku 1984 Stig Blomqvist.

Václav Pech o Jänner rallye
„Soutěž je špičkově zorganizovaná a bylo by krásné, kdyby se pořadatelé českých podniků pokusili úroveň, kterou nastavují Rakušané, vyrovnat. Není to jen o finančních odměnách, ale o obecném přístupu počínaje přihláškou, tréninkem, vydáním itinerářů... Tratě jsou v nádherné horské oblasti, která nabízí těžké, ale krásné svezení, ať už je sucho nebo sníh. Zajet tuhle soutěž bez chyby je velká výzva pro piloty. Já sám jsem tady v roce 2004 zažil ještě s Fordem Focus WRC svůj první kotrmelec. Nebude mi ale vadit, když bude sníh, i když na suchém povrchu jsou pro nás rakouští jezdci snadnějšími soupeři.“

Na trati dvě změny

„Jänner rallye je hodně slavná a triumf zde se mezi piloty cení. Budeme se snažit obhájit prvenství, i když to nebude jednoduché. Podmínky bývají těžké a rakouští jezdci mají víc zkušeností s nezpevněným povrchem,“ prohlásil Pech, který se ve Freistadtu radoval z vítězství také v roce 2005, tehdy ještě s Fordem Focus WRC.

Smíšené podmínky Jänner rallye proslavily, na úzkých silničkách v kopcích nad Freistadtem závodníky často překvapí množství sněhu a ledu. „Pneumatiky jsou klíčové. Mechanici jsou proto z Jänneru šílení, budeme muset vypravit celý kamión, protože není jisté, zda se pojede na suchu nebo na sněhu,“ uvedl Pech. „V severní části oblasti, kde se rallye jede, momentálně leží 30 centimetrů sněhu, v jižní části není naopak žádný,“ podotkl k aktuálním podmínkám Staber.

Posádky absolvují ve dnech 3. - 5. ledna trať v celkové délce 812 kilometrů, z toho je 270 kilometrů rychlostních zkoušek, kterých na soutěžící čeká celkem osmnáct. „Sedm erzet je totožných jako v minulém ročníku, jedna je kompletně nová a jedna vede po nové trase ze 60 procent,“ doplnil Staber.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint