Hlavní obsah

Dakarská rallye byla vinou obav z terorismu zrušena

PAŘÍŽ

Organizátor Dakaru A.S.O. se rozhodl zrušit letošní závod, který byl na programu od 5. do 20. ledna na trati mezi Lisabonem a senegalským hlavním městem. Za zrušením stojí obavy z teroristických útoků na závodníky v Maroku a Mauretánii, a také smrt čtyř francouzských turistů, která je přičítána skupině napojené na odnož islámské teroristické organizace Al-Kajdá.

Článek

Rozhodnutí o zrušení akce přišlo po otřesných událostech, kdy byli v Mauretánii 24. prosince zabiti 4 francouzští turisté a z následných obav o bezpečnost jezdců, kteří by mohli být během závodu terčem organizovaných teroristických skupin. Za těchto okolností musela organizace A.S.O., která celou akci zastřešuje, rozhodnout o zrušení této sportovní události.

Největší off-roadový závod rallye na světě se měl po evropském kontinentu přesunout na africkou půdu do Maroka a posléze přes Mauretánii, Západní Saharu až do Senegalu. V prvních dvou zmiňovaných zemích je ovšem v poslední době znatelná zvýšená aktivita teroristických skupin, z nichž jsou některé napojeny na teroristickou organizaci Al-Kajdá.

Osm závodů z patnácti mělo vést právě skrz Mauretánii. „Z vývoje letošního Dakaru jsme smutní. S rozhodnutím pořadatelů však bez diskuzí souhlasím. Přepadení jsem zažil na vlastní kůži již před 10 lety a dvakrát pokoušet osud se nevyplácí.“ vyjádřil se český jezdec Tomáš Tomeček krátce po briefingu, na kterém byl oficiálně letošní závod zrušen.

Dakarská rallye se jezdí nepřetržitě od roku 1979, ačkoliv byly někdy některé její etapy zrušeny. „I když organizátoři slíbili, že Dakar tímto úplně nekončí a pro příští rok připraví dobře bezpečnostně zajištěnou trasu, otázkou je, jak dopadne vypořádání zrušeného ročníku. Týmy v Lisabonu momentálně připravují tiskové zprávy, sčítají ztráty a shánějí informace, zda organizátoři vrátí zápisné, které není zrovna nejnižší,“ řekla Zuzana Nohavicová z Letka Racing Teamu.

Reklama

Související témata: