Hlavní obsah

O nejvíc peněz přijdou organizátoři Dakaru

PAŘÍŽ/PRAHA

Agentura ASO, která dakarskou rallye organizuje, nepochybně zrušením závodu přijde o obrovské peníze. Rozpočet závodu se pohybuje v miliardách korun a jeho důležitou složkou jsou samozřejmě sponzorské peníze.

Článek

Podstatné bude, jak se ke zrušení závodu postaví právě sponzoři. Případné soudní spory a následné finanční vyrovnání by tuto organizaci mohly položit. Obrovské ztráty počítají i největší tovární týmy, které se rallye měly zúčastnit.

Například Volkswagen vyčíslil pár hodin po zrušení závodu své škody na 30 miliónů eur, což je bezmála 800 miliónů korun. Největší české týmy může přijít letošní Dakar 2008 odhadem na 20 miliónů korun.

„Startovné za závodníka stojí dvanáct tisíc eur, mechanik vyjde na devět tisíc a auto na čtyři tisíce. Ale to jsou peníze, které bychom měli od organizátorů dostat zpět. Na tom pracujeme. Nebude to hned, ale podle regulí bychom o ně neměli přijít. Naše smlouvy se sponzory jsou postaveny na celoroční spolupráci, v níž je účast na Dakaru jednou z částí. Věřím, že i s nimi se domluvíme. A naše vlastní investice do přípravy nebereme jako ztrátu. Děláme to také pro radost a už nyní pracujeme na využití techniky v jiných sourtěžích,“ řekl Právu šéf Loprais Tatra Teamu Milan Loprais.

Reklama

Související témata: