Hlavní obsah

Místo do Dakaru zamířili účastníci domů

PRAHA

Rekordní počet 570 startujících na 30. ročníku Dakaru o víkendu opustil deštěm zkrápěný Lisabon. Mezi nimi i pět českých týmů, přihlášených v kategoriích motocyklů, osobních automobilů a kamiónů.

Článek

Odjeli nikoliv směrem na španělskou Malagu, odkud se měli přeplavit na africký kontinent a po něm putovat do cíle v senegalském Dakaru, ale zamířili do svých domovů po celé zeměkouli. Nejslavnější a nejnáročnější rallye byla v pátek kvůli nebezpečí teroristických útoků zrušena. Někteří čeští závodníci byli doma už o víkendu, většina bude dojíždět od pondělí do středy. Přes Francii a Německo kamióny o víkendu nesmějí.

Došlo tak k paradoxním situacím. Zatímco se v pátek odpoledne okolo kulturního centra Belem, kde probíhaly technické přejímky závodních strojů, začaly scházet tisíce nic netušících Portugalců a prohlíželi si na velkém parkovišti dakarskou techniku, týmy už se radily, jestli vyrazí domů v noci, anebo až v sobotu. A někteří zvědaví Portugalci se začali posádek odjíždějících závodních vozů ptát, kam jedou, když start je až zítra. „Kvůli teroristům jedeme domů. My za to nemůžeme,“ zněla nejčastější odpověď. A reakce portugalských fanoušků na adresu teroristů? Nepublikovatelná. Dakar vzali za svůj. Vždyť loni první dvě etapy na území Portugalska kolem trati sledovalo milión příznivců!

Další paradox prožívali závodníci, kteří nestačili před oznámením zrušení závodu projít technickými přejímkami. Ještě v pátek odpoledne totiž museli absolvovat alespoň část administrativních přejímek, aby měli pořadatelé důkaz, že byli připraveni postavit se na start závodu. Důkaz, na základě kterého jim bude vráceno startovné. To jen pro jednoho závodníka čítá 12 000 eur, tedy přes tři sta tisíc korun.

Konec Rallye Dakar? 

I přes velké finanční ztráty se ale soutěžícím po zrušení Rallye Dakar podle prvních reakcí vesměs hlavou peníze nehonily. Spíš se jim stále vracela jedna zásadní otázka: zahubí terorismus legendu jménem Rallye Dakar? Její ředitel Etienne Lavigne tvrdí, že ne.

Francouzský tisk se obává, že ano. „Oblasti, kudy by v Africe rallye mohly vést, jsou stále vzácnější. Zrušení tohoto ročníku by tedy mohlo znamenat smrt rallye na africkém kontinentu. Organizátoři Rallye Dakar sice slibují, že se v roce 2009 vrátí, ale těžko tomu věřit,“ napsal například list Libération. Kdo bude mít pravdu, ukáže čas.

Jednou z variant je přesunout tuto dálkovou rallye do Jižní Ameriky. V Africe už není bezpečná. Důvod zrušení Dakaru může mít neblahý dopad na celý africký sport, včetně fotbalového MS 2010.

Smrtelnou ránu jubilejnímu ročníku zasadila už na Štědrý den vražda čtyř francouzských turistů v Mauritánii. Viníky byli teroristé hlásící se k organizaci alKajdá. Ti dokonce hrozili i napadením konvoje rallye. Někteří účastníci se chystají využít techniku letos v jiných dálkových soutěžích. Většina se ale bude muset vyrovnat především s finančními ztrátami. „My máme smlouvu na propagaci po celou sezónu. Dakar je jednou z akcí. Ustojíme to,“ tvrdí šéf Loprais Tatra Teamu Milan Loprais.

Reklama

Související témata: