Hlavní obsah

Loeb čeká po Grönholmově odchodu na vyzývatele

PRAHA

Mistrovství světa v rallye odstartuje ve čtvrtek již tradičně Rallye Monte Carlo. V té se letos budou získávat body jen do absolutní klasifikace, což v podstatě znamená vozy nejsilnější kategorie WRC. Světový šampionát tvoří patnáct soutěží. Vozy specifikace WRC bojují o body ve všech, šampionát produkčních vozů (MSPC) tvoří osm vybraných podniků a mistrovství světa juniorů (MSJ) sedm. Poprvé se pojede Jordánská rallye, ze seriálu oproti loňsku vypadlo Norsko, Portugalsko, Kypr a Irsko.

Článek

V MSJ a MSPC se představí Martin Prokop, loni třetí nejlepší junior na světě. Další čeští jezdci budou v seriálu jezdit jen nárazově. Na úvodní soutěž se přihlásili jen Milan Liška a Jan Sýkora.

Loňský jediný zástupce v elitní kategorii WRC Jan Kopecký v šampionátu bude chybět. „Letošní sezóna pro mě bude přechodová. Mám nějaké plány, ale nic není jistého či podepsaného. Není vůbec jasné, jaké soutěže pojedeme,“ mluví neurčitě o své budoucnosti mladý pilot, jehož kariéra je úzce spjata s vozy Škoda.

„Spolupráce s mladoboleslavskou automobilkou je pro mě prioritou,“ potvrzuje Kopecký. I z toho lze vytušit, že jeho kariéra se bude ubírat k šampionátu IRC, v němž startují vozy specifikace S2000. Ten Škoda připravuje a podle dostupných informací už testuje. Úvodní závod sezóny Kopecký absolvuje v tréninkovém voze s Petrem Starým, který v sedadle spolujezdce nahradil Filipa Schovánka.

Ke změnám došlo mezi týmy a jezdci. Loňský vítěz Poháru konstruktérů Ford se rozdělil a teprve čas ukáže, jestli nerozdrobil síly do dvou týmů. Takřka dědicem slávy je Ford Abu Dhabi s finskými jezdci Hirvonenem, Latvalou a Al Qas -simim ze Spojených arabských emirátů. V týmu Stobart Ford jede silná trojice Belgičan Duval, Nor H. Solberg a Ital Galli.

Největším favoritem je ale Citroën se čtyřnásobným mistrem světa Francouzem Loebem, jehož týmovým kolegou je Španěl Sordo. Při neúčasti věčného stínu a největšího soupeře Fina Grönholma, který dovedl k celkovému titulu Ford, hledá Loeb nové vyzývatele. V subaru by jimi měli být především P. Solberg nebo Novozélanďan Atkinson.

Zatímco značka Mitsubishi z Poháru konstruktérů mizí, objevuje se v ní Suzuki s vozem SX4, které povedou Fin Gardemeister, jenž jezdil s fabií i fordem, a mladý Švéd P. G. Andersson.

Doma chce vyhrát

Obhájce titulu Sébastien Loeb jde na start v Monte Carlu s jednoznačným cílem. „Doma chci vyhrát. Vítězství v této soutěži je velice prestižní. Na sněhu či ledu, mokrém nebo suchém asfaltu rozhoduje mnohdy štěstí. Všechny zmíněné typy povrchu se mohou vystřídat na jedné rychlostce,“ přiznal Sébastien Loeb.

V pořadí 76. ročník slavné soutěže startuje ve čtvrtek večer ve Valence a na programu má dvě rychlostní zkoušky, v pátek a v sobotu po šesti a v neděli pět, přičemž ta poslední se jede jako okruh v Monaku. Celkem na posádky čeká 19 RZ, dlouhých dohromady 427 km.

Program MS v rallye 2008
24.–27.1.Monte Carlo
8.–10.2.Švédsko (P)
29.2.–3.3.Mexiko (J)
28.–30.3.Argentina (P)
24.–27.4.Jordánsko (J)
16.–18.5.Itálie (J)
29.5.–1.6.Acropolis (P)
13.–15.6.Turecko (P)
31.7.–3.8.Finsko (J i P)
15.–17.8.Německo (J)
28.–31.8.Nový Zéland (P)
2.–5.10.Katalánsko (J)
10.–12.10.Korsika (J)
24.–26.10.Japonsko (P)
28.–30.11.Británie (P)
Pozn.: (J) znamená, že se jedná o podnik ze seriálu juniorského MS, (P) jsou podniky MS produkčních vozů.
Složení největších týmů pro MS
FORD ABU DHABI WRT * Ford Focus RS WRC 07
Hirvonen/Lehtinen (Fin.) Latvala/Anttila (Fin.) Al Qassimi (SAE)/Orr (Brit.)
CITROËN TOTAL WRT * Citroën C4
Loeb (Fr.)/Elena (Mon.) Sordo/Martí (oba Šp.)
SUBARU WRT * Subaru Impreza WRC 06
P. Solberg (Nor.)/Mills (Brit.) Atkinson (N. Zél.)/Prevot (Belg.)
STOBART FORD RT * Ford Focus RS WRC 07
Duval/Chevallier (Belg.) Galli/Bernacchini (It.) H. Solberg/Menkerud (Nor.) Wilson/Martin (Brit.)
SUZUKI WRT * Suzuki SX4
Gardemeister/Tuminen (Fin.) P. G. Andersson/J. Andersson (Švéd.)

Reklama

Související témata: