Hlavní obsah

Prokop chce znovu bojovat o stupně vítězů

Celkem dvanáct soutěží z letošního mistrovství světa v rallye objede Martin Prokop. Polovinu budou tvořit starty v šampionátu produkčních vozů, kde se představí za volantem Mitsubishi Lancer EVO IX, hlavní pozornost ale bude věnovat šesti podnikům mistrovství juniorů, kde bude s Citroënem C2 obhajovat celkové třetí místo. „Hlavně se musíme vyvarovat loňských chyb, které nás stály titul,“ říká Prokop před startem sezóny v rozhovoru pro Právo.

Foto: Jipocar Racing

Martin Prokop (vpravo) s navigátorem Janem Tománkem.

Článek

Jak jste připraven na start nové sezóny?

Doufám, že dobře. Minulá skončila před chvílí, takže mi snad vydržela i forma. Žádnou speciální přípravu jsem nedělal, hlavně jsme se věnovali přípravě obou vozů.

S čím pojedete mistrovství světa?

Juniorský šampionát pojedu s Citroënem C2 S1600 a mistrovství světa produkčních vozů s Mitsubishi Lancer EVO IX.

Kolik rallye absolvujete?

V celém seriálu mistrovství světa jich bude dvanáct. Z juniorského šampionátu jich pojedu šest, vynechám jen Jordánskou rallye. Z mistrovství produkčních vozů také šest. Vynechám Finsko, protože tam pojedu s citroënem, a Japonsko. Úvodní rallye Monte Carlo, kde bodují do svého mistrovství jen vozy WRC, vynechávám úplně. Začínáme v únoru ve Švédsku.

Loni jste byl v MS juniorů třetí, jaké máte cíle letos?

Pojedu v této kategorii čtvrtou sezónu, takže ty nejvyšší. To znamená, že bych chtěl bojovat o celkové stupně vítězů, nejlépe vyhrát. Jenže to nemůžete nikdy říct dopředu, třeba budu nakonec šťastný za třetí místo. Hlavně se musíme s Honzou Tománkem vyvarovat loňských chyb, které nás stály titul. Konkurence je obrovská, vždyť na vítěze čeká tovární vůz. Jet s citroënem v jednom týmu s Loebem mě motivuje.

Nebudete startem v produkčních vozech tříštit síly?

Vůbec ne! Potřebuji co nejvíc startů v kvalitních a těžkých soutěžích. Mitsubishi je určitou přípravou na přechod k silnějším autům s pohonem všech čtyř kol. Chci získat co nejvíc zkušeností. Prioritu má juniorský šampionát.

Na kterou soutěž se těšíte nejvíc a jakou nemáte rád?

Mám rád asfaltové rallye, ty mi jdou dobře. Vychutnávám si finské šotoliny a skoky. Těším se také do Mexika, Argentiny a na Nový Zéland, to bude i úžasná exotika. O žádné rallye nemohu říct, že ji nemám rád, ale pro mne je hodně specifické a těžké zasněžené a ledem pokryté Švédsko. Tam si velké ambice nedělám, ale musím se naučit i tenhle povrch.

Reklama

Související témata: