Hlavní obsah

Šampión Loeb vyhrál popáté Rallye Monte Carlo

Mistr světa Sébastien Loeb za volantem citroënu vyhrál popáté Rallye Monte Carlo. Čtyřnásobný světový šampion z Francie naprosto ovládl zahajovací soutěž šampionátu a druhého Mikka Hirvonena z Finska porazil o více než dvě a půl minuty. V Monte Carlu se Loeb stal novým rekordmanem; pátým triumfem se osamostatnil v čele statistik a nechal za sebou čtyřnásobné vítěze Sandra Munariho, Waltera Röhrla a Tommiho Mäkinena.

Foto: Citroën

Posádka továrního týmu Citroën Sébastien Loeb (vpravo) a Daniel Elena

Článek

"Je to něco výjimečného. Už v sobotu jsem nemusel riskovat, přesto jsem jel pro jistotu pořád rychle. Dnešek už byl v klidu, soustředil jsem se, abych se vyvaroval chyb," řekl Loeb, který vyhrál deset z 19 zkoušek, dnes už ale žádnou.

Třiatřicetiletý Loeb v Monte Carlu prohrál od roku 2003 jen jednou, když se před dvěma lety musel sklonit po nehodě před svým velkým soupeřem posledních let Marcusem Grönholmem z Finska. Letos mu nepatrně nahrálo odstoupení týmového kolegy Daniho Sorda ze Španělska, který ale už v době svého sobotního vyřazení ztrácel na druhém místě skoro minutu. Sordó se dnes do závodu vrátil, ale s penalizacemi skončil až jedenáctý.

První body pro Suzuki

Grönholmův nástupce na postu týmové jedničky Fordu Hirvonen neměl šanci suveréna světové rallye dohnat. Třetí místo v Monte Carlu obsadil s tříminutovým mankem Australan Chris Atkinson se subaru. Ten po devatenácti rychlostních zkouškách a 365 měřených kilometrech porazil o pouhou sekundu Belgičana Francoise Duvala s fordem, který v závěrečném dnu vyhrál čtyři z pěti testů. Prvních bodů se v úvodní soutěži roku dočkal nováčkovský tým v MS Suzuki, pro který vybojoval osmou pozici Švéd Per-Gunnar Andersson.

Loeb zahájil impozantním způsobem cestu k pátému titulu mistra světa za sebou. I to by pro něj znamenalo samostatné vedení v historických statistikách. Zatím se o ně dělí s finskými legendami Mäkinenem a Juhou Kankkunenem.

Už dávno vládne Loeb světové rallye podle počtu vítězství, kterých má nyní na kontě 37. A jelikož úvodní závod sezony ukázal, že po Grönholmově odchodu nemá v MS rovnocenného soupeře, hrozí šampionátu výrazně jednostranný průběh.

Na to upozornil i bývalý německý pilot a čtyřnásobný vítěz z Monte Carla z osmdesátých let Röhrl. "Tehdy mohlo vyhrát tak patnáct lidí. Dneska bohužel jen jeden. Je škoda, že Sébastien Loeb nemá naprosto žádnou konkurenci," řekl Röhrl, který rallye vyhrál v letech 1980, 1982, 1983 a 1984, pokaždé v jiném voze.

RALLYE MONTE CARLO 2008
1. Loeb, Elena (Fr.-Monako/Citroën C4) 3:39,17,0, 2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -2:34,4, 3. Atkinson, Prevot (Austr.-Belg./Subaru Impreza) -2:58,6, 4. Duval, Chevaillier (Belg./Ford Focus) -2:59,7, 5. P. Solberg, Mills (Nor.-Brit./Subaru Impreza) -4:40,9, 6. Galli, Bernacchini (It./Ford Focus) 8:46,5, 7. Cuoq, Janvier (Fr./Peugeot 307) -10:24,8, 8. P.-G. Andersson, J. Andersson (Švéd./Suzuki SX4) -11:19,5.
Pořadí MS (po 1 z 15 závodů):
1. Loeb 10 bodů, 2. Hirvonen 8, 3. Atkinson 6, 4. Duval 5, 5. P. Solberg 4, 6. Galli 3.
Pořadí týmů:
1. Citroën 11, 2. Subaru 10, 3. Ford 8, 4. Stobart-Ford 8, 5. Suzuki 2.

Reklama

Související témata: