Hlavní obsah

Loeb na stý start nezapomene

KARLSTAD

Hodně nepříjemný jubilejní stý start v mistrovství světa v automobilových soutěžích zažívá Sébastien Loeb, francouzský pilot týmu Citroën Sport. Na Švédské rallye v pátek už na čtvrtém měřeném úseku havaroval a musel ze soutěže odstoupit. Pokud se v sobotu v rámci pravidla superrallye vrátí, dostane penalizaci dvacet minut.

Článek

„Nehoda byla jednoznačně mojí chybou,“ posteskl si Loeb. V levotočivé zatáčce čtvrtého měřeného úseku s názvem Mangen po devatenácti kilometrech vyjel podle vlastních slov na malou závěj, která šampiónovu C4 WRC nakopla a vůz skončil v lese. „Jenom jsem ucítil tlak na auto a už jsme letěli,“ líčil Loeb.

Po třech minutách se Loeb dokázal na trať vrátit a dokončil tři kilometry chybějící do cíle zkoušky, přestože ztratil zadní spojler. „A neměli jsme výkon,“ vyprávěl čtyřnásobný mistr světa, který v daném úseku zaznamenal padesátý první měřený čas se ztrátou 3:53,1 minuty na nejrychlejšího Latvalu.

Vůz dokázal dopravit do servisní zóny, jenže ta nebyla v Karlstadu nýbrž v městečku Sunne a šlo pouze o zkrácený tzv. remote sevis. Přestože Loebovi mechanici na voze intenzivně pracovali patnáct minut, nedokázali dát vůz do pořádku.

Suverénní Fordy

Přesto se Loeb pokusil vyrazit do tří odpoledních měřených úseků. Mechanici ho vytlačili ze servisu, protože zřejmě jeho vozu nefungovala spojka. Úřadující mistr světa pak sice urazil deset kilometrů, ale nakonec auto odstavil a z první etapy odstoupil. Pokud se podaří jeho týmu auto opravit, může Loeb v soutěži v sobotu ráno pokračovat. Za každou neabsolvovanou zkoušku prvního dne přitom dostane pětiminutovou penalizaci. Neabsolvoval čtyři. Jeho ztráta tak bude přes dvacet tři minut, což by ho podle aktuálního pořadí řadilo na padesáté druhé místo. Sen o vítězném jubileu se tak Loebovi s největší pravděpodobností naplnit nepodaří.

Zvláště v situaci, kdy jsou naprosto suverénní vozy Ford. Fin Jari Matti Latvala s Focusem WRC vyhrál zatím šest ze sedmi měřených úseků. Nestačil jen ve čtvrtek večer na Solberga se Subaru Impreza WRC při divácké supererzetě v Karlstadu. Tou bude páteční program uzavřen. V sobotu je na programu šest měřených úseků stejně jako v neděli, kdy soutěž končí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články