Hlavní obsah

Kdo si při Švédské rallye skočí pro pohár Colina McRae?

KARLSTAD

Zběsilou rychlostí hodně přes sto kilometrů se závodníci přiřítí na horizont a letí desítky metrů. V letošním ročníku Švédské rallye však nejde o pouhý skok a jeho délku. Jezdec, který při druhém podniku sezóny mistrovství světa v automobilových soutěžích skočí nejdále, bude letos premiérově odměněn cenou Colin´s Crest Award jako vyjádření úcty loni tragicky zesnulému jezdci.

Foto: Martin Linhart

Nor Henning Solberg s vozem Ford Focus WRC na trati Švédské rallye.

Článek
Fotogalerie

„Je to nejpřitažlivější místo celé soutěže,“ shodují se švédští fanoušci v hodnocení úseku přibližně v polovině jedenácté a čtrnácté rychlostní zkoušky Vargasen dlouhé 24,63 km. V roce 1995 tady Colin McRae se svým Subaru letěl jednak poměrně daleko, ale hlavně byl ve vzduchu natočený poměrně bokem, takže měl pořádnou „fušku“ udržet vůz po dopadu na trati, protože po pár desítkách metrů následuje ostrá pravotočivá zatáčka. A místo Colinových starostí se stalo legendárním.

Na horizontu, kde se kola vozů odlepují od země, je letos brána s nápisem Colin´s Crest Award. Kolem trati je rozeseto tisíce fanoušků. Nechybí dřevěná tribuna, příznivci rallye se tísní jeden na druhého. Včera fanoušků na první průjezd podle zatím neoficiálních informací dorazilo devět tisíc. Jedni ve švédských dresech, další v žlutomodrých parukách v barvě domácí vlajky, jiní v masce Elvise či zahaleni do vlajek svých favoritů. Ale všichni mají společný cíl, vidět dlouhé skoky dobrodruhů za volanty nadupaných závodních speciálů.

Loeb definitivně dolétal 

Přestože první vůz vyrazil na trať úvodní průjezd sobotní zkouškou až v 10.41 hodin, bylo jedno z desítek parkovišť zaplněné už v půl osmé ráno. Není pak divu, že ve vzduchu prosyceném vůní masa či párků z nespočtu malých táboráků a hlavně nejrůznějších lihovin, se někteří nadšenci tolik vytoužených okamžiků nedočkají.

Při dopoledním kole letěl nejdále Sébastien Loeb, který se po pátečním karambolu vrátil do závodu s velkou penalizací, ale na prvním měřeném úseku byl nejrychlejší. Na skok Colina McRae, který 15. září minulého roku zemřel při pádu svého vrtulníku, se úřadující mistr světa přiřítil rychlostí 151 kilometrů v hodině a letěl dvaatřicet metrů.

Rekord zatím drží Fin Mikko Hirvonen s Fodem Focus WRC, který při Švédské rallye 2006 skočil 40,80 metru. V loňském ročníku letěl Nor Thomas Schie rovněž s Focusem WRC do vzdálenosti 37,5 metru.

Letos právě Hirvonen jedenáctý měřený úsek vyhrál, ale nejdelší skok neměl. Vylepšit své maximum může při druhém průjezdu zkouškou se startem v 15.20 hodin. Nedá se však předpokládat, že by skoky byly příliš dlouhé. Jezdci šetří maximálně pneumatiky, protože teplota ve Švédsku je přes šest stupňů, na trati ve vyjetých sněhových kolejích stojí hodně vody a místy je už na cestách hodně šotoliny. „Podmínky jsou hrozné,“ bědoval Hirvone. „Místy je přilnavost nulová, protože jedeme po čistém asfaltu,“ přitakal Chris Atkinson se Subaru.

Mimo hru už je definitivně Loeb, který kvůli neupřesněným potížím odstoupil. Stejný osud potkal i skvěle jedoucího Nora Henninga Solberga s Focusem WRC, jenž zůstal stát na jedenácté rychlostí zkoušce.

Reklama

Související témata: