Hlavní obsah

Šejk předvedl s Focusem zlatý let

KARLSTAD

Žádná z megahvězd, ale světu nepříliš známý Chalid Al Qassimi vyhrál první ročník soutěže o nejdelší skok na Švédské rallye. Pořadatelé druhého podniku letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích oficiálně vyhlásili klání o Colin´s Crest Award. Šlo o uctění památky Colina McRae, bývalého vynikajícího jezdce a mistra světa, který v září tragicky zahynul při pádu helikoptéry.

Článek

Skotský pilot v roce 1995 se Subaru letěl jednak poměrně daleko, ale hlavně byl ve vzduchu natočený poměrně bokem, takže měl pořádnou „fušku“ udržet vůz po dopadu na trati, protože po pár desítkách metrů následuje ostrá pravotočivá zatáčka. A místo Colinových starostí se stalo legendárním.

Na horizontu, kde se kola vozů odlepují od země, je brána s nápisem Colin´s Crest Award. V sobotu se na prestižním úseku rychlostní zkoušky Vargasen dlouhé 24,63 km sešlo podle vyjádření pořadatelů deset tisíc fanoušků. Byli zvědaví, jestli někdo překoná zatím oficiálně změřený rekord Fina Hivonena, který s Focusem WRC letěl v roce 2006 čtyřicet metrů a osmdesát centimetrů. O rok později pak Nor Schie rovněž s Fordem Focus WRC doletěl na značku 37,5 metru.

Letos se létalo méně, ale překvapivě nebyly nejlepší hvězdy typu P. Solberga se Subaru, Hirvonena s Focusem či vítězného Latvaly se stejným vozem. Ale Ford u kolonky prvního oficiálního vítěze ceny Colina McRae chybět nebude.

Zlatý skok dlouhý šestatřicet metrů totiž předvedl šejk Al Qassimi.

Šejk je úspěchem poctěn

Doma ve Spojených arabských emirátech obchoduje s nemovitostmi, s potravinami a také v cestovním ruchu. Ale za volantem závodního vozu není žádný zelenáč.

Poprvé závodil v roce 1993, za devět let se ve skupině N stal mistrem středního východu a o dva roky byl absolutním králem tohoto šampionátu. V sobotu přidal první velký úspěch na světových tratích.

„Jsem hrdý, že jsem to dokázal. Tenhle úspěch patří týmu i celému Abú Dhabí,“ rozplýval se pilot Fordu Focus WRC. „Je rozkošné, že moje jméno bude spojováno s takovou legendou, jakou byl Colin McRae,“ vykládal v cíli nakonec šestadvacátý klasifikovaný jezdec.

A jaké bylo další pořadí na legendárním skoku? Druhá pozice připadla Peteru van Merksteijnovi z Nizozemska, který skočil 35,10 metrů a v konečném pořadí byl dvaadvacátý. A ještě o sto padesát centimetrů méně vynesla třetí příčku pro Mikko Hirvonena, v cíli druhého.

Reklama

Související témata: