Hlavní obsah

Pro Kopeckého bude Mexická rallye ve znamení premiér

Hned několik premiér čeká ve druhé polovině týdne českého automobilového závodníka Jana Kopeckého, který se představí na Mexické rallye. Třetí podnik mistrovství světa pro něj bude první soutěží v tomto roce, poprvé se představí mimo evropský kontinent, usedne premiérově do vozu Fiat Grande Punto kategorie S2000 a navigovat jej bude poprvé Petr Starý.

Foto: Czech Rally Team

Jan Kopecký s fabií WRC na trati Rallye Monte Carlo.

Článek

"Loni jsem měl touhle dobou odjety již tři závody mistrovství světa, letos nemám ani jeden. Takže je jasné, že se do závodního auta i na samotnou rallye už těším. Mexiko pro nás bude úplně nové a pro mě to bude další soutěž z kolotoče mistrovství, se kterou budu mít zkušenosti. Doufám, že se mi to bude v budoucnosti hodit," řekl Kopecký v rozhovoru pro ČTK před odletem do zámoří.

Jak to na tratích v Mexiku vypadá, zatím viděl pouze v televizi. Informace získával i od Štěpána Vojtěcha a Martina Prokopa, kteří v Mexiku v minulých letech závodili. "Přirovnali to k Sardinii, jen bez kamenů. Snad nám tedy podmínky nebudou cizí," uvedl šestadvacetiletý jezdec, který do loňského roku startoval v MS s vozem nejvyšší kategorie WRC. Týmová Škoda Fabia však již dosloužila. Kopeckého kroky by nyní měly směřovat do nové kategorie S2000, i proto se trochu nečekaně dohodl na pronájmu fiatu.

Speciál italské automobilky si poprvé vyzkoušel před třemi týdny na krátkém testu na Slovensku. "Odjel jsem asi třicet ostrých kilometrů. Myslím si, že to bylo víceméně pozitivní, i když to auto má podstatně nižší výkon a hlavně kroutící moment než WRC. Výjezdy ze zatáček nejsou tak razantní a člověk se musí dívat na to, aby zbytečně neztrácel rychlost. Chyba se projeví v časové ztrátě," popisoval Kopecký své dojmy z testování. Maximálně spokojen byl s řízením vozu.

Kopecký má nového navigátora Starého

Vzhledem k tomu, že jej čeká tolik novinek, vysoké cíle si neklade. "Chtěli bychom odjet celou rallye a zazávodit si na všech rychlostních zkouškách. Nejdůležitější je, abychom si rozuměli s novým spolujezdcem. Bude to pro nás ostrý test a prověrka," řekl Kopecký, který v zimní přestávce vyměnil dlouholetého navigátora Filipa Schovánka.

Spolupráci se Starým si vyzkoušeli při seznamovacích jízdách v Monte Carlu a ve Švédsku. "Byli jsme spolu čtyři dny v autě. Zkoušeli jsme souhru i na neznámé trati při testu na Slovensku," uvedl pilot z Kostelce nad Orlicí. Žádné velké problémy zatím řešit nemuseli. "Pro mě je jen nový hlas a nový duch diktování. Zbytek je na Petrovi. Já rozpis zásadně měnit nebudu, jen kdyby mu něco vyloženě nesedělo. To se ale nestalo," pochvaloval si Kopecký.

Mexická rallye bude s největší pravděpodobností pro posádku Czech rallye týmu Kopecký ojedinělým startem v MS v této sezoně. Prioritou pro dvojici Kopecký - Starý by měly být starty v seriálu IRC. "Zatím není nic definitivně rozhodnuto. Naše hlavní aktivity by ale měly být zaměřeny právě na tento šampionát," dodal Kopecký, jenž se v současnosti podílí i na vývoji Škody Fabie S2000.

Reklama

Související témata: