Hlavní obsah

Valašskou rallye vyhrál suverén Kresta před Pechem

VSETÍN

Favorizovaný Roman Kresta vyhrál Valašskou rallye, druhý díl mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Bývalý tovární jezdec Fordu se na první příčce průběžného pořadí usadil po úvodní rychlostní zkoušce a už ji neopustil. Kresta ovládl populární soutěž potřetí v kariéře po letech 2001 a 2004.

Foto: BPA/Martin Straka

Roman Kresta oslavuje vítězství na Valašské rallye.

Článek
Fotogalerie

Druhé místo obsadil úřadující český šampión Václav Pech, který v dramatickém souboji porazil stejně jako v prvním dílu seriálu v Rakousku Pavla Valouška a upevnil si vedení v průběžném pořadí mistrovství.

Vítěz Jänner rallye Pech zaostal za Krestou o minutu a 48 sekund, od třetího Valouška, jehož šance na stříbrnou pozici zhatil defekt v předposlední erzetě, jej dělilo jen 3,4 vteřiny. Všichni medailisté řídili vozy Mitsubishi Lancer EVO IX.

"Nebylo to tak jednoduché, jak napovídá výsledek. Během obou dnů byla důležitá správná volba pneumatik," uvedl Kresta. "Dařilo se nám volit správné obutí na rychlostní zkoušky, kde se rozhodovalo o výsledku. To platí především o dnešním dnu, kdy zapršelo všem stejně, ale my jsme místo hladkých pneumatik zvolili mírně prořezané. To se vyplatilo," dodal vítěz.

Pech měl v pátek problémy s brzdovými destičkami a podvozkem a v sobotu se mu na rozdíl od Kresty nedařilo v proměnlivém počasí vybírat správné pneumatiky. "Letošní Valaška byla hodně náročná, protože na trať se dostávalo hodně bahna a bylo velmi těžké odhadnout úseky, kde to klouzalo," řekl plzeňský závodník.

Mezinárodní český šampionát pokračuje dalším dílem za dva týdny, kdy se uskuteční Rallye Šumava.

Valašská rallye
1. Kresta, Gross 1:30:42,5, 2. Pech, Uhel -1:48,0, 3. Valoušek, Hrůza (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX) -1:51,4, 4. Peták, Benešová (Peugeot 207 S2000) -2:25,9, 5. Orsák, Vajík -2:43,8, 6. Trojan, Řihák (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX) -2:52,6.

Reklama

Související témata: