Hlavní obsah

Kresta potřetí v kariéře vyhrál Rallye Šumava a vede český šampionát

PLZEŇ

Favorizovaný Roman Kresta vyhrál potřetí v kariéře Rallye Šumava Klatovy a posunul se do čela průběžného pořadí mezinárodního mistrovství České republiky. Dosavadní lídr a Krestův největší soupeř Václav Pech ve třetím dílu seriálu vyšel bodově naprázdno, když v závěrečné rychlostní zkoušce páteční etapy urazil kolo a rallye pro něj skončila.

Foto: BPA/Petr Frýba

Roman Kresta s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX při Rallye Šumava.

Článek
Fotogalerie

"Byla to moje chyba a moc mě to mrzí. V rychlé pravé zatáčce levé zadní kolo trefilo nějaký tvrdý předmět ukrytý v trávě na krajnici," popsal klíčovou situaci Pech. "S ohledem na vzdálenost do servisu nemělo cenu pokračovat. Zbytečně bych poškodil vůz," dodal.

Krestovi se tak otevřela cesta k prvnímu místu, v čele soutěže však byl už před Pechovým odstoupením a vyhrál ji způsobem start - cíl. Bývalý tovární jezdec Fordu vyhrál devět z 16 rychlostních zkoušek a nakonec porazil druhého Karla Trojana téměř o tři minuty, třetí skončil Pavel Valoušek, jenž v průběžném pořadí mistrovství rovněž předstihl Pecha.

Kresta v cíli řekl, že šumavská rallye byla mnohem náročnější soutěží než předchozí závod před dvěma týdny ve Vsetíně. "To, co se jelo nejostřeji v jedné zkoušce na Valašce, se na Šumavě jelo celý první den. Byl to boj o sekundy mezi mnou, Pechem a Valouškem. Záleželo na drobnostech, stačilo jen málo, aby člověk vyjel ze stopy a ztratil," líčil nový lídr šampionátu. Při technické vyrovnanosti vozů podle něj rozhodovaly zkušenosti, technika jízdy a rozpis.

"Dnes už to bylo při mém velkém náskoku o trápení se sebou samým, aby člověk neudělal chybu. Pro mě to bylo o to složitější, že jsem v okolí Vimperka nikdy na suchu a v takovém tempu nejel. Žádné zásadní riziko jsem si ale nepřipustil," pokračoval Kresta.

Rallye Šumava - neoficiální výsledky
1. Kresta, Gross 1:57:30,6, 2. Trojan, Řihák -2:51,6, 3. Valoušek, Hrůza (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX) -3:07,1, 4. Štajf, Černoch (Subaru Impreza STI) -3:29,7, 5. Peták, Benešová (Peugeot 207 S2000) -4:56,0, 6. Trněný, Pritzl (Mitsubishi Lancer EVO IX) -5:06,5.
Průběžné pořadí MMČR: 1. Kresta 96 bodů, 2. Valoušek 89, 3. Pech (Mitsubishi Lancer EVO IX) 75.

Reklama

Související témata: