Hlavní obsah

Lídr Loeb v Jordánsku havaroval a zničil svůj citroën

AMMÁN

Pro čtyřnásobného mistra světa Sébastiena Loeba skončila premiérová Jordánská rallye na přejezdu mezi 11. a 12. rychlostní zkouškou. Francouzský pilot se čelně srazil se Zimbabwanem Conradem Rautenbachem, a i když z nehody vyvázl nezraněn, poničil svůj citroën C4 a musel odstoupit z prvního místa. Do vedení se dostal jeho týmový kolega Dani Sordo ze Španělska, jenž se přetahuje o vedení s dvěma továrními fordy.

Článek

Podle oficiální stránky mistrovství světa wrc.com došlo ke srážce v úzké a nepřehledné zatáčce. Loeb právě vyrážel ke 12. úseku, Rautenbach se soukromým citroënem mezitím směřoval teprve na start 11. erzety. Nikdo z účastníků nehody neutrpěl zranění.

"Těžko říct, čí to byla chyba. Každopádně to bylo hodně hloupé," uvedl Loeb v tiskové zprávě. "Asi jsem nebyl na přejezdu úplně koncentrovaný, protože jsem zrovna dokončil erzetu. Když jsme uviděli jeden druhého, už bylo pozdě a oba vozy jsou zničené," dodal Francouz.

Srážka lídra šampionátu přišla ve chvíli, kdy se mu v Jordánsku mimořádně dařilo. Loeb vyhrál všechny tři úvodní měřené testy druhé etapy a vybudoval si v čele náskok 34 sekund před Sordem. Zatím není jasné, zda se pokusí po opravě svého vozu nastoupit do nedělní závěrečné etapy. "Záleží na stavu motoru, teď je to těžko odhadovat. Ale bohužel asi přijdu o hodně bodů," dodal Loeb. Pokud by se do soutěže vrátil, tak se ztrátou 18 minut na poslední bodované umístění.

Loeb vstupoval s pětibodovým náskokem

Loeb po předchozích vítězstvích v Mexiku a Argentině vstupoval do Jordánské rallye s pětibodovým náskokem před Finem Mikkem Hirvonenem na fordu. Ten je v současnosti třetí a pokud své postavení minimálně udrží, dostane se do čela MS.

Po Loebově odstoupení se situace v čele mimořádně zdramatizovala. Sordo, jenž vyhrál páteční první etapu, vedl pouze jednu erzetu a pak ho předstihly oba fordy. Až do posledního měřeného testu se v čele držel Jari-Matti Latvala následován krajanem Hirvonenem, oba však v závěru chybovali a ztratili přes dvacet sekund. Do čela se tak vrátil Sordo, jenž usiluje o premiérové vítězství v kariéře. Před Latvalou nicméně vede jen o 8,5 sekundy, Hirvonen je zpět pouze o další dvě sekundy.

Závěrečnou třetí etapu tvoří šest měřených úseků.

Jordánská rallye - po 12 erzetách:
1. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) 2:29:02,9, 2. Latvala, Anttila -8,5, 3. Hirvonen, Lehtinen (všichni Fin./Ford Focus) -10,4, 4. Atkinson, Prévot (Austr., Belg./Subaru Impreza) -2:03,4, 5. Aava, Sikk (Est./Citroën C4) -3:07,2, 6. Wilson, Scott (Brit./Ford Focus) -4:56,5.

Reklama

Související témata: