Hlavní obsah

Premiéru Jordánské rallye ovládl Hirvonen a vede šampionát

AMMÁN

Vítězem prvního ročníku Jordánské rallye se stal Fin Mikko Hirvonen s fordem. Sedmadvacetiletý pilot v neděli vybojoval pátý triumf v kariéře a ujal se vedení ve světovém šampionátu.

Článek

V čele seriálu Hirvonen vystřídal Francouze Sébastiena Loeba, který se v sobotu srazil na přejezdu mezi rychlostními zkouškami čelně se Zimbabwanem Conradem Rautenbachem a druhou etapu nedokončil. Čtyřnásobný mistr světa, jenž do té doby vedl, se dnes do soutěže vrátil a dokončil ji na nebodovaném desátém místě, i když vyhrál ještě tři měřené úseky. S devíti dílčími úspěchy byl Loeb jednoznačně neúspěšnějším jezdcem v soutěži.

Na Hirvonena ztrácí vítěz tří letošních rallye po pátém dílu MS pět bodů. Fin zvítězil na tratích v údolí řeky Jordán a lesích Rumman o více než minutu před Španělem Danim Sordem z Citroënu, třetí Australan Chris Atkinson se subaru ztratil už téměř pět minut.

Loeb odstoupil s náskokem 34 vteřin

"Mám z vítězství velkou radost. Těchhle deset bodů je náhrada za to, co jsem ztratil v Argentině," řekl Hirvonen, jenž v předchozí rallye po havárii v první etapě skončil pátý. "Sébastien ale dál představuje velkou hrozbu. Byl tu hodně rychlý, musíme najít ještě nějaké rezervy," uvedl Fin.

Loeb měl před svým odstoupením pohodlný náskok 34 sekund, po jeho havárii se situace v čele zdramatizovala. Na chvíli se do čela dostal Sordo, ale pak ho předstihly fordy Hirvonena a Jariho-Mattiho Latvaly. Oba Finové v závěrečném sobotním testu ztratili přes dvacet sekund a pustili Sorda před sebe, takže Španěl musel v závěrečný den vyrážet na trať před nimi.

Tato taktika se jezdcům Fordu vyplatila. Sordo usilující o první vítězství v MS hned v první dnešní rychlostní zkoušce musel přepustit vedení Latvalovi. "Snažil jsem se, co to šlo, ale byla tu nejhorší šotolina z celé soutěže a někde mi to ustřelovalo. Na začátku poslední erzety jsme dostali smyk a pak už šlo jen o to dojet do cíle. Ale osm bodů je dobrých," uvedl Sordo.

Při nárazu o kámen poškodil Latvala vůz

Latvala se z prvního místa dlouho neradoval. Při nárazu o kámen poškodil vůz a klesl nakonec až na sedmé místo. Do čela se dostal Hirvonen, který postupně zvyšoval svůj náskok. Na poslední erzetě dlouhé 41 kilometrů ho ztrojnásobil.

"Ten poslední úsek byl nervy drásající. Neměl jsem žádné informace o Daniho mezičasech a netušil, jak na tom je," uvedl vítěz.

České posádky v Jordánsku nestartovaly, šampionát pokračuje za tři týdny na Sardinii.

Jordánská rallye:
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) 4:02:47,9, 2. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -1:15,7, 3. Atkinson, Prévot (Austr., Belg./Subaru Impreza) -4:59,5, 4. H. Solberg, Menkerud (Nor./Ford Focus) -7:35,8, 5. Wilson, Scott (Brit./Ford Focus) -10:41,7, 6. Villagra, Perez-Companc (Arg./Ford Focus) -11:22,2, 7. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -12:15,6, 8. Galli, Bernacchini (It./Ford Focus) -12:24,4, 9. Al Kasímí, Orr (SAE, Brit./Ford Focus) -19:05,7, 10. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -23:38,1.
Průběžné pořadí MS (po 5 z 15 závodů):
1. Hirvonen 35 bodů, 2. Loeb (Fr./Citroën C4) 30, 3. Atkinson 28, 4. Latvala 18, 5. Sordo 17, 6. Galli 12.
Pořadí týmů: 1. BP-Ford 57, 2. Citroën Total 50, 3. Subaru 39, 4. Stobart M-Sport Ford 22, 5. Munchi's Ford 21, 6. Suzuki 6.

Reklama

Související témata: