Hlavní obsah

Prokop chce na Sardinii na stupně vítězů

Radek MalinaSport.czPrávo

Boj o další body v šampionátu JWRC čeká o nadcházejícím víkendu při Italské rallye na Sardinii českého pilota Martina Prokopa. V loňské sezóně obsadil pilot Jipocar Racing Teamu ve Středomoří třetí místo a jeho zopakování by se vůbec nebránil. „Po chybě v Mexiku potřebujeme zajet kvalitní časy, abychom získali klid. Chtěli bychom na stupně vítězů,“ hlásil Prokop v telefonickém rozhovoru pro deník Právo z dějiště šestého podniku MS.

Foto: Sport.cz

Martin Prokop s vozem Citroën C2 S1600 při tréninku na Italskou rallye na Sardinii.

Článek

Prokop s navigátorem Janem Tománkem absolvoval zkraje týdne první tréninky v okolí přístavního místa Olbia, které leží na severovýchodním okraji ostrova a je tradičním centrem rallye. Překvapivě netradiční zatím bylo počasí. „Tréninky byly hodně nezvyklé, protože tady tři dny jenom pršelo. Na Sardinii není takové počasí zrovna obvyklé. Některé úseky byly hodně strmé, takže jsme sice stáli na brzdách, ale stejně jsme klouzali pořád dolů. Teprve ve středu odpoledne se ukázalo sluníčko a počasí se zlepšilo. Je jisté, že tahle soutěž nebude prašná,“ přiblížil jihlavský rodák podmínky na trati.

Podobně jako ostatní piloti ale český jezdec věří, že se počasí umoudří. „Kdyby mělo deštivé počasí pokračovat a soutěž se konala na blátě, bylo by to hodně nepříjemné. Erzety jsou postavené na sucho, kde je řada velkých klesání i stoupání. Déšť profil zkoušek poměrně změnil, protože jsou tam vyjeté koleje a stává se to ještě nevyzpytatelnější než v minulosti,“ vysvětloval pětadvacetiletý závodník.

Úpravy trati neprospěly

Prostředí na Sardinii zná Prokop dokonale, na šotolině ve Středomoří chyběl jen při premiérovém ročníku v roce 2004 a čeká jej tedy čtvrtý start. Před letošním ročníkem organizátoři sáhli k významné úpravě itineráře, podle českého jezdce ale neměli šťastnou ruku. „Dříve se každý den jelo v jiné oblasti. Teď se pořadatelé snažili nacpat soutěž do jedné, a tak různě zpřeházeli rychlostní zkoušky a pospojovali různé úseky. Každopádně bych řekl, že tomu moc nepomohli. V minulosti to bývalo hezčí,“ soudí.

Prokop v loňské sezóně vybojoval v konečném pořadí juniorského šampionátu třetí příčku a letos pomýšlel ještě výš. Po dvou podnicích sedmidílného seriálu ale figuruje se dvěma body na 11. místě. „Po chybě v Mexiku potřebujeme zajet kvalitní časy, abychom získali klid. Chtěli bychom na stupně vítězů. Připomíná mi to situaci po loňské soutěži v Portugalsku. Tam jsme auto také zdemolovali, když jsme udělali několik kotrmelců. A potom jsme skončili třetí na Sardinii. Kdyby se to opakovalo, byl bych spokojený,“ uzavřel český pilot, který letos ve světových soutěžích startuje i v kategorii produkčních vozů.

Stav šampionátu JWRC 2008 (po 2 soutěžích ze 7)
MexikoJordánskoBody
1. Ogier (Fr./Citroën)1.1.20
2. Gallagher (Ir./Citroën)6.2.11
3. Mölder (Est./Suzuki)2.nedokončil8
...
11. Prokop (ČR/Citroën)7.nejel2

Reklama

Související témata: