Hlavní obsah

Účastníky jihoamerického Dakaru čeká 9000 km

PAŘÍŽ/PRAHA

Trať dlouhá přibližně 9000 km, z níž budou asi dvě třetiny součástí rychlostních zkoušek, čeká na účastníky příštího ročníku dakarské rallye, která se v lednu poprvé uskuteční v Argentině a Chile. Pořadatelé z francouzské společnosti A.S.O. oficiálně zveřejnili další informace k soutěži, která by měla nahradit tradiční africké dobrodružství.

Článek

Jubilejní 30. ročník rallye musel být letos zrušen s ohledem na bezpečností rizika v Africe a pořadatelé se rozhodli soutěž přesunout do Jižní Ameriky. Rallye bude zahájena v sobotu 3. ledna a na jezdce čeká patnáct etap. Start i cíl poté bude v Buenos Aires.

Minulý týden organizátoři zveřejnili, že administrativní a technické přejímky se pro evropské účastníky uskuteční už 26. a 27. listopadu ve francouzském přístavu Le Havre. Tam budou motocykly a vozidla naložena na loď a vydají se na měsíční pouť do Argentiny. Účastníky z ostatních koutů světa čekají přejímky na přelomu roku v Buenos Aires.

Z Buenos Aires se závodníci vydají do Patagonie

Trať Dakaru 2009 bude mít charakter okružní jízdy po Argentině a Chile, přičemž se pojede po směru hodinových ručiček pomyslného okruhu. Z Buenos Aires se závodníci vydají nejprve jižním směrem do Patagonie, kde je čekají velmi rychlé, kamenité a tvrdé rychlostní zkoušky, než zpomalí při překračování andských průsmyků.

Po dni volna 10. ledna budou následovat etapy v poušti Atacama, kde si na své přijdou navigátoři a dunoví specialisté zvyklí na africké etapy. Závěrečná třetina rallye se pojede v provincii Córdoba, dobře známé i účastníkům mistrovství světa z Argentinské rallye. Cíl je naplánovaný na 18. ledna.

Reklama

Související témata: