Hlavní obsah

Loeb vyhrál po problémech fordů první etapu Akropolis rallye

Francouzský pilot Sébastien Loeb vede po první etapě Akropolis rallye. Z úvodních sedmi rychlostních zkoušek vyhrál mistr světa čtyři a vede s náskokem 15 sekund před španělským týmovým kolegou z Citroënu Danim Sordem. Už zhruba minutu ztrácejí na dalších místech norští bratři Petter a Henning Solbergové.

Článek

Až do třetí erzety ale vedl v Řecku díky dvěma nejrychlejším časům finský pilot Fordu Jari Matti Latvala, ale ve čtvrtém testu svoji pozici po defektu levé přední pneumatiky ztratil. Nicméně z vyrovnaného souboje o čelo soutěže defintivně vypadl až v sedmé zkoušce, ve které výrazně zpomalil kvůli problémům s poškozeným zavěšením a s více než minutovým mankem se propadl až na šesté místo.

Hned v první erzetě skončila úvodní etapa pro jediného českého zástupce v Řecku Martina Prokopa, jenž se svým mitsubishi sklouzl do příkopu. Z nehody vyvázl on i jeho navigátor bez zranění a ani vůz nebyl poničen, auto se ale nepodařilo dostat zpět na cestu. "Autu ani posádce se nic nestalo a zítra bude v soutěži pokračovat v rámci SupeRally, avšak s 35minutovou penalizací," uvedl na svých stránkách Prokopův tým Jipocar Racing .

Za očekáváním zatím v Řecku zůstává lídr šampionátu Mikko Hirvonen, který je sedmý s odstupem přes půldruhé minuty. Finský jezdec měl ale vzhledem ke svému postavení v čele MS nevděčnou úlohu "čističe" cesty, navíc v poslední zkoušce měl stejně jako Latvala problémy s poškozeným zavěšením kol.

"Byly tam velké kameny. Byly větší než moje patnáctipalcová televize," uvedl Hirvonen, jenž má na prvním místě celkového hodnocení šampionátu po šesti závodech tříbodový náskok před Loebem a za současného stavu by o vedení přišel.

V sobotu je na programu šest rychlostních zkoušek, v neděli sedm.

Rallye Akropolis - po první etapě:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 1:21:34,8, 2. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -15,7, 3. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Subaru Impreza) -59,1, 4. H. Solberg, Menkerud (Nor./Ford Focus) -1:06,0, 5. Aava, Sikk (Est/Citroën C4) -1:15,5, 6. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -1:18,9.

Reklama