Hlavní obsah

Loeb vyhrál Akropolis rallye a dostal se do čela MS

ATÉNY

Čtyřnásobný mistr světa Sébastien Loeb na citroënu vyhrál podruhé v kariéře Akropolis rallye a po pátém triumfu v sezóně se posunul do čela šampionátu. Čtyřiatřicetiletý Francouz zvítězil na náročných řeckých tratích s více než minutovým náskokem před Petterem Solbergem se subaru. Třetí skončil s téměř dvouminutovým odstupem dosavadní lídr seriálu Mikko Hirvonen s fordem, jenž po sedmém dílu MS zaostává za Loebem o pouhý bod.

Článek

Loeb si ve své nepříliš oblíbené soutěži na šotolinových tratích připsal 41. triumf v kariéře a zopakoval úspěch z roku 2005. Zároveň potvrdil pravidlo, že v této sezoně v rallye buď vůbec neboduje, nebo zvítězí.

Na kamenitých cestách se během rallye musely téměř všechny posádky vyrovnat s technickými problémy. Ty se nevyhnuly ani Loebovi, ale přes sobotní defekt si dojel s relativně bezpečným náskokem pro vítězství. "Letošní Akropolis byla mnohem těžší než loňská, takže jsem za výsledek šťastný. Museli jsme hodně šetřit pneumatiky a dnes jsme raději jeli v některých místech hodně pomalu," řekl vítěz.

Svou loňskou třetí příčku ještě vylepšil mistr světa z roku 2003 Solberg, jehož tým Subaru představil o tomto víkendu poprvé nový model Imprezy. "Auto fungovalo bez problémů. Má velký potenciál, ale ještě nejsme úplně tam, kde chceme být. Zlepšujeme se, druhé místo je bonus," řekl norský pilot, jenž ještě po druhé etapě doufal, že se postaví na stupně vítězů s bratrem Henningem. Starší ze sourozenecké dvojice však měl od dnešní třetí erzety problémy s motorem svého fordu a ze třetí příčky klesl až na osmou.

Životního úspěchu dosáhl po výpadcích favoritů Estonec Urmo Aava, jenž se soukromým citroënem odsunul na páté místo dvojku továrního týmu Daniho Sorda, který v sobotu nabral ztrátu kvůli defektu. Sedmý skončil Hirvonenův kolega z Fordu a krajan Jari-Matti Latvala, jehož také zbrzdily technické problémy.

Ty měl v pátek a v sobotu jediný český účastník rallye Martin Prokop, který sice zajížděl slušné časy v první dvacítce, ale kvůli nabraným velkým ztrátám dokončil soutěž až v závěru celkového pořadí.

Akropolis rallye:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 3:19:43,6, 2. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Subaru Impreza) -1:09,5, 3. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -1:56,1, 4. Aava, Sikk (Est./Citroën C4) -4:20,0, 5. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -4:52,0, 6. Wilson, Martin (Brit./Ford Focus) -6:11,4, 7. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -6:48,2, 8. H. Solberg, Menkerud (Nor./Ford Focus) -9:14,0.
Průběžné pořadí MS: 1. Loeb 50 b., 2. Hirvonen 49, 3. Atkinson (Austr./Subaru Impreza) 31, 4. Latvala 26, 5. Sordo 25, 6. P. Solberg 17.
Pořadí týmů: 1. BP-Ford 81, 2. Citroën 79, 3. Subaru 50, 4. Stobart-Ford 37, 5. Munchi's-Ford 16, 6. Suzuki 10.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články